Blogga

Maste hundar sitta fast i bilen?

Måste hundar sitta fast i bilen?

Numera finns det en reglering som tar avstamp i Jordbruksverkets föreskrifter och råd om transport av levande djur. Den innebär att du inte får ha hunden lös i bilen – den måste sitta i en transportbur, bakom ett kraftigt lastgaller eller i en sele ansluten till ett särskilt anpassat säkerhetsbälte.

Hur sitter hunden säkert i bilen?

Det är viktigt att du transporterar din hund på ett säkert sätt i bilen. Det kan du göra genom att ha en särskild bilbur för hundar eller med ett säkerhetsbälte anpassat för hund. Sedan finns det även tillbehör som du kan komplettera med för att göra det mysigare för hunden eller för att skydda inredningen i bilen.

Får man ha hund i bilen?

Att ha hunden lös i bilen är olagligt, precis som människor ska hunden vara säkrad vid inbromsning – antingen i bur, med grind och galler eller med bilsele. När du ska välja hundbur ska du dels tänka på vilken bilmodell du har och dels på hur stor din hund är.

Får man ha hund i knät i bilen?

Hundar och katter ska vara säkrade vid färd i bil, antingen genom att sitta i bur eller med säkerhetsbälte (hund). Djuret får inte skymma förarens sikt eller hindra manövrering av bilen. Att ha ett djur i knät i passagerarsätet med en krockkudde framför är livsfarligt.

Vad säger lagen om hund i bilen?

Hunden får inte förvaras permanent i ett fordon och högst 3 timmar enligt huvudregeln. Du får inte lämna hunden utan tillsyn i fordonet om det är möjligt att temperaturen går över +25°C eller under -5°C. Under transporten ska hunden rastas och få vatten minst var sjätte timme.

Vad är säkrast hundbur eller bälte?

Det är viktigt att säkra sätena framför genom att spänna fast bilbältena på båda sidor. Tänk på att ett lastgaller kan skydda dig men inte din hund. Vid en krock kan hunden falla ur bilen och hamna i trafiken. Ett lastgaller är inte ett lika säkert alternativ för din hund som en hundbur eller ett säkerhetsbälte.

Share this post