Frågor

Vad ar effekterna av forsurning?

Vad är effekterna av försurning?

I kraftigt försurade vattendrag försvinner två tredjedelar av de bottenlevande arter som tidigare förekommit. Flodpärlmussla och flodkräfta är exempel på arter som tidigt påverkas vid en försurning, framför allt larver och juveniler är känsliga för låga pH-värden i vattnet.

De största problemen med försurning är: Skador på skogar och sjöar i kalkfattiga områden. Försämrade förutsättningar för biologisk mångfald. Förstörelse av byggnadsverk och kulturvärden. Giftiga metaller frigörs från mark och sediment.

Hur påverkas människor av havsförsurning?

Vi människor påverkas också av havsförsurningen. Även turismen kan påverkas. Mer algblomningar, lokala matråvaror som försvinner och förstörda korallrev kan resultera av försurningen och minska folks vilja att besöka kusten och havet. Slutligen kommer havets förmåga att fungera som koldioxidbuffert minska.

Vad är konsekvenserna av surt regn?

Surt regn ändrar surheten i jorden, och surheten i färskvattnet i sjöar och vattendrag, vilket påverkar organismerna som lever där. När surt vatten faller till marken, frigörs aluminium och tungmetaller, som bly, ur jorden. De har negativa effekter på miljön, och är giftiga för levande organismer.

Vad kan vi göra åt havsförsurning?

Gemensamt är också att det tar lång tid innan tidigare försurande utsläpp tömts bort ur markens och havens buffertsystem. För att motverka försurningen på sikt behöver vi både minska de globala utsläppen från fossila bränslen och fortsätta att minska regionala utsläpp av svavel- och kväveoxider.

Vad finns det för orsaker till försurning?

Människans bidrag till försurningen är främst orsakad av utsläpp vid förbränning av kol och olja men även det nutida intensiva skogsbruket bidrar. Svavelnedfallet har minskat kraftigt under de senaste 20 åren, framför allt i södra Sverige. Data kommer från EMEP.

Vad är det som orsakar övergödningen av sjöar och av?

Övergödning uppstår när ett överskott av växtnäringsämnena kväve och fosfor kommer ut i havet. Det är de 90 miljoner människor som bor inom avrinningsområdet som påverkar Östersjön med växtnäringsämnen – som slutligen hamnar i havet. Utsläppen kommer från jordbruk, reningsverk, enskilda avlopp, trafik och industrier.

Share this post