Rekommendationer

Hur langt ar det mellan stationerna i Vasaloppet?

Hur långt är det mellan stationerna i Vasaloppet?

Banprofil

Plats Avstånd Höjd över havet
Oxberg 62 km 230 m
Hökberg 71 km 250 m
Eldris 81 km 205 m
Mora 90 km 165 m

Vad är maxtiden för Vasaloppet?

Maxtid. Du får vara ute i spåret i maximalt 15 timmar. Läs mer under Reptider på sidan Under loppet.

När drar de repet i Vasaloppet?

Reptider. För din säkerhet finns så kallade reptider vid vissa kontroller – ett klockslag för sista passering. Kontrollen måste lämnas inom 10 minuter efter att reptiden passerat. Om du kommer för sent till en kontroll måste du bryta loppet.

Är Vasaloppet kuperat?

Dagens bansträckning mellan Evertsberg och Oxberg är relativt kuperad. Från det man kommer till vägundergången vid Vasslan är det flera stigningar skidåkarna ska klara av, bland annat upp till Björnarvet och den beryktade Lundbäcksbacken, där Sven-Åke Lundbäck ryckte i sitt segerlopp 1981.

Var serveras blåbärssoppa i Vasaloppet?

Linnéa och blåbärssoppan I dag är Mångsbodarna den kontroll som främst förknippas med blåbärssoppa. Här kokas den alltjämt i vedeldad pannmur. Endast en person är i dag fastboende i Mångsbodarna. Det är Linnéa Götesson, som anses vara Vasaloppets äldsta och mest erfarna funktionär.

Hur mycket träning krävs för Vasaloppet?

När du tränar inför Vasaloppet är det alltså viktigt få många timmars träning i kroppen. Långpass eller/och många timmars träning varje vecka är bra att ha i ryggsäcken. Om du tycker att det känns svårt att få in dessa i vardagen, testa att pendla till och från jobbet med rullskidor eller i löpskorna.

Hur backigt är Vasaloppet?

– Det första är Sälenbacken direkt efter starten, den är två kilometer lång. Nästa tuffa parti kommer efter Tennäng när du åkt runt tre mil. Där finns tuffa backar och du åker fem kilometer i motlut upp mot Risberg.

Hur mycket får man om man vinner Vasaloppet?

Hur mycket får vinnaren av Vasaloppet? Förstapriset i Vasaloppet 2016 var 92 000 kr för både damer och herrar. Förstapriset i Vasaloppet 2022 är både damer och herrar var 93 000 kronor (plus kyss, krans och trofé).

Var är målet i Vasaloppet?

Vasaloppsmålet med devisen ”I fäders spår för framtids segrar” finns på Vasagatan. Den komponerades av konstnären Gustaf Ankarcrona från Leksand till 1923 års Vasalopp. 1986 permanentades portalen och har alltså sedan dess stått kvar året om.

Varför dricker man blåbärssoppa under Vasaloppet?

Ekströms Blåbärssoppa passar utmärkt under Vasaloppet, eftersom soppan både ger energi och är lugnande för magen. Blåbär innehåller mycket antioxidanter som skyddar cellerna i kroppen och hjälper till att hålla oss friska.

Share this post