Ny

Ar det bra att alltid injicera insulin pa ett och samma stalle?

Är det bra att alltid injicera insulin på ett och samma ställe?

Det är viktigt att du varierar platsen för injektionerna inom området. Om du injicerar på samma plats under en längre tid kan detta skada kroppen och det kan uppstå ”fettkuddar” (lipohypertrofi) och det medför att det insulin du injicerar ger sämre effekt.

Kan insulin ges i tablettform?

Insulin kan injiceras med spruta eller penna, eller via en insulinpump. Insulin kan inte tas som tablett eftersom det bryts ner av magsyran. Det finns många olika typer av insulin. Läkaren kan ordinera två typer av insulin: måltidsinsulin och basinsulin.

Var på kroppen kan man ge insulininjektioner?

Hur väl insulinet tas upp varierar mellan olika injektionsställen. För det mesta får man snabbare effekt i magområdet och därför ger man ofta snabbverkande insulin i magen. Långverkande insulin ges i låren, skinkan eller magen.

Vad är Fettkuddar?

Fettkuddarna känns som gummiliknande förhårdnader under huden. I kudden tas insulinet upp sämre än i den vanliga fettvävnaden, därför drabbas patienter som har stuckit sig i fettkuddar av oförklarliga hypoglykemier. EN STUDIE VISAR att nästan alla som inte roterar stickställe, eller gör det på fel sätt, får fettkuddar.

Vilka olika läkemedel kan vara aktuella vid sjukdomen diabetes?

Läkemedel vid högt blodsockervärde

  • Metformin. Metformin ökar cellernas känslighet för insulin.
  • Inkretiner. Det finns två olika typer av läkemedel som ingår i gruppen inkretiner, GLP-1-analoger och DPP4-hämmare.
  • Hämmare av SGLT2.
  • Sulfonureider.
  • Glitinider.
  • Glitazoner.
  • Alfa-glukosidashämmare.
  • Insulin.

Finns det annan medicin än metformin?

Andra grupper där Läkemedelsverket rekommenderar specifika läkemedel, som tillägg eller alternativ till metformin, är GLP-1-receptoragonister, SGLT2-hämmare och möjligen akarbos vid uttalad fetma samt dipeptidylpeptidas 4 (DPP4)-hämmare och insulin vid nedsatt njurfunktion definierad som estimerad GFR < 60 ml/min.

Vad bör du tänka på i samband med badet?

Vattentemperaturen ska inte vara varmare än 36 grader. Torka fötterna helt torra efter tvätt och bad och var särskilt noga mellan tårna. Klipp naglarna rakt, gärna medan de är mjuka efter bad eller tvätt. Fila förhårdnader med en sandpappersfil som är skonsam för huden.

Hur ska insulin injiceras?

Hur ska insulin injiceras? Insulinpennor är idag det vanligaste hjälpmedlet som används för att ge insulin. Tillsammans med sjuksköterskan eller läkaren bestämmer ni vilken insulinpenna och nål som passar dig bäst. Insulinet ska hamna i underhudsfettet, det område som är mellan huden och muskeln, där det tas upp i blodet i en jämn takt.

Vilken insulinpenna passar bäst för dig?

Insulinpennor är idag det vanligaste hjälpmedlet som används för att ge insulin. Tillsammans med sjuksköterskan eller läkaren bestämmer ni vilken insulinpenna och nål som passar dig bäst. Insulinet ska hamna i underhudsfettet, det område som är mellan huden och muskeln, där det tas upp i blodet i en jämn takt.

Vad krävs för att insulin ska ges?

Insulin skall aktas för direkt solljus och temperaturer över 30 grader C (tappar successivt effekt). Blandinsulin (Novomix och Humalog Mix) medellångverkande insulin av NPH-typ (Human NPH, Insuman Basal, Insulatard) behöver blandas för att korrekt dos ska ges.

Kan direktverkande insulin tas före måltid?

Direktverkande insulin kan tas alldeles före måltid alternativt direkt efter måltiden. Det första direktverkande insulinet kom 1996 och idag används nästan uteslutande denna typ av måltidsinsulin i Sverige. Direktverkande insulin används även till insulinpumpar.

Share this post