Rekommendationer

Finns det en flexibilitet i lagstiftningen nar det galler HACCP?

Finns det en flexibilitet i lagstiftningen när det gäller HACCP?

Flexibilitet kring HACCP När man tillämpar och kontrollerar HACCP-baserade förfaranden är det viktigt att vara flexibel där det är lämpligt och möjligt med hänsyn till verksamhetens storlek och art. Flexibiliteten får däremot inte äventyra livsmedelssäkerheten.

Var kommer HACCP ifrån?

Benämningen HACCP kommer från de engelska orden Hazard Analysis and Critical Control Points, identifiering av faror och kritiska styrpunkter. Codex Alimentarius publicerade redan i slutet av 1960-talet den första anvisningen om hur HACCP-förfarandet ska tillämpas.

Hur bevisar man att de sju stegen i HACCP fungerar i verksamheten?

Sju steg behövs för att upprätta en faroanalys baserat på HACCP.

  • Vilka hälsofaror finns i min livsmedelshantering?
  • Bestäm vilka steg som är avgörande för livsmedlens säkerhet.
  • Bestäm gränsvärden för varje kritisk styrpunkt (CCP)
  • Övervakning av de kritiska styrpunkterna.
  • Åtgärder när avvikelse inträffar.
  • Verifikation.

Varför är det viktigt att alltid följa recepten för att en bra matsäkerhet ska kunna upprätthållas?

Matsäkerhet gör dig lönsammare Vinsten är inte bara nöjda och trogna kunder, utan även en effektivare verksamhet med mindre svinn och längre livslängd på utrustning och lokaler. Det behöver inte vara tidskrävande eller krångligt att arbeta kontinuerligt med matsäkerhet och livsmedelshygien.

Vad är ingrediensförteckning?

Innehållsförteckningen, egentligen kallad ingrediensförteckningen, är en lista med alla ingredienser i ett livsmedel. Ingredienserna ska stå i fallande ordning, d.v.s. att det varan innehåller mest av står först. Det som kommer därefter är det som det finns näst mest av o.s.v. De exakta mängderna behöver inte anges.

Vad är syftet med HACCP?

Huvudsyftet med HACCP är alltså att framställa säkra livsmedel, som är fria från sjukdomsframkallande mikroorganismer, främmande föremål, hälsofarliga kemiska substanser och allergener. Grunderna för HACCP-metoden har utvecklats av och fortsätter att utvecklas av Codex Alimentarius.

Vilka 7 principer bygger HACCP på?

Genomför faroanalys: vilka faror finns, hur allvarliga är de och hur stor är sannolikheten att de uppkommer? Identifiera kritiska styrpunkter: i vilket/vilka moment kan faran minimeras/elimineras? Fastställ kritiska gränsvärden: till exempel temperaturgränser.

Hur påverkar det HACCP planens omfattning?

Den generell HACCP-planen, visar hur man kan arbeta för att identifiera, övervaka och kontrollera potentiella hälsorisker i äggproduktionen och i äggpackeriet. Eftersom flödesschema och hälsofaror kan variera mellan olika äggpackerier, ska varje enskilt packeriföretag arbeta efter sin företagsspecifika HACCP-plan.

Vilka temperaturkontroller bör man göra i ett kök?

Matportioner som levereras varma får inte kylas ner och sparas för senare servering. Dessa måste kasseras. Varmhållningstiden får inte överstiga två timmar inklusive transporttiden. Temperatur ska kontrolleras dagligen och dokumenteras minst en gång per vecka på Bilaga 6 – Temperaturkontroll kyl- och frysskåp CCP2.

Share this post