Ny

Hur fungerar ledarhundar?

Hur fungerar ledarhundar?

Ledarhunden är tränad att väja för hinder av olika slag, hitta stolpar och trappor med mera. En person som har en ledarhund kallas för ledarhundsförare. Tillsammans bildar ledarhunden och ledarhundsföraren ett ledarhundsekipage. Det är i första hand personen, inte hunden, som hittar till olika platser.

Vem utbildar ledarhundar?

Carina och Robert Jönsson driver Kustmarkens Hundtjänst utanför Ljungskile. De har lång erfarenhet av att utbilda ledarhundar. Båda har en bakgrund från Hundskolan i Sollefteå och har genom åren dresserat otaliga ledarhundar.

Vad är skillnaden mellan ledarhund och en assistanshund?

Ledarhundar och assistanshundar är hundar som fungerar som hjälpmedel. Hundarna är särskilt utbildade för att utföra vissa uppgifter. Det kan handla om att leda sin förare förbi hinder på gatan eller att varna inför ett epilepsianfall. En assistanshund hjälper sin förare med olika uppgifter.

Vad betyder ledarhund?

Ledarhundar hjälper personer med grav synnedsättning. Hundarna är tränade för att utföra ett arbete – att leda sin förare. För att få en ledarhund behöver föraren uppfylla några kriterier. Ledarhundarna har lärt sig att leda sin förare genom målmedveten träning.

Hur mycket kostar det att utbilda en ledarhund?

Vi har olika priser beroende på typ av assistanshund, vilket avspeglar utbildningens längd för hunden. En färdigutbildad Psykisk hälsahund kostar ca 239 000 kr. En färdigutbildad Servicehund och Signalhund kostar ca 249 000 kr. En färdigutbildad Alarmerande hund kostar ca 259 000 kr.

Varför labrador som ledarhund?

En ledarhund bidrar i hög grad till att en synskadad kan leva ett självständigt och aktivt liv. En ledarhund ger föraren ett självständigt liv. På bilden syns en gul labrador med sin förare. De promenerar i naturen förbi en hage med får i.

Hur många Servicehundar finns det i Sverige?

Enligt Hjälpmedelsinstitutet finns det 2010 sjuttio servicehundar (utom diabetes- och epilepsihundar) i Sverige som är färdigutbildade eller under utbildning.

Share this post