Allmänning

Vad far vi fran geten?

Vad får vi från geten?

Geten är till nytta för människan främst för mjölkning och pälsfiber, och från det döda djuret kan kött och skinn användas. Välgörenhetsorganisationer förser ofta fattiga befolkningar i behov av hjälp med getter i stället för annan tamboskap, då de anses enklare och billigare att hålla och har många användningsområden.

Hur klipper man klövarna på får?

Börja med att klippa bort den del av väggen som vuxit ner under klöven och ligger som en ficka över sulan. Ta bort smuts, grus och annat som kan ha fastnat. Klipp därefter tån men inte så långt in att det börja blöda. Klipp klövväggen på insi- dan och utsidan av klövhalvan så att klö- ven får den rätta formen.

Hur sköter man om getter?

Så sköter du dina får och getter

  1. Se till dina djur varje dag. Du ska i normalfallet se till dina får och getter minst 1 gång per dag och du ska hålla dem så att du det är lätt att se till dem.
  2. Du får inte styra dina djur med elektiska stötar.
  3. Djuren måste kunna röra sig på ett bra sätt.

Varför har man getter?

Det vanligaste användningsområdet för getter i Sverige är mjölkproduktion och osttillverkning, men även pälsproduktion, som sällskapsdjur, bevarande av allmogegetter samt för användning landskapsvård förekommer (Nationalencyklopedin, 2019).

Vad är Klövspalt?

Klövspaltsinflammation upptäcks vanligen när djuret blir halt och oftast drabbas endast ett ben. Klöven blir svullen upp till kotan och mycket öm i klövspalten där sår med illaluktande sekret ses. Feber och påverkat allmäntillstånd är vanligt.

Hur klipper man Fårklövar?

Bra verktyg för verkning av fårklövar är en vass klövtång eller sekatör. Verka inte fårens klövar inne på ströbädden och var noga med att plocka bort spill, som kan utgöra en smittorisk, efter verkningen.

Kan getter vara ute på vintern?

Ska getterna vara ute på vintern kräver lagen att de har ett vindskydd, som ska ha samma mått per djur som getstallet, och bestå av tak och minst 3 väggar. Det går också att använda getstallet istället för vindskydd, om det är i anslutning till vinterhagen.

Share this post