Rekommendationer

Hur man bygger en Marsvinsbur?

Hur man bygger en Marsvinsbur?

En marsvinsbur kan aldrig bli för stor. Enligt jordbruksverkets minimumregler (SJVFS 2019:15 Saknr. L 80) ska buren vara minst 0,3m² och ingen sida kortare än 40cm. Till två marsvin bör man dock åtminstone ha en bur på 100x50cm.

Vad ska man ha i botten på Marsvinsburen?

Spån: **Kutterspån är det vanligaste bottenmaterialet till marsvin. Det är billigt, lätt att få tag på och det fungerar bra till de flesta marsvin. Det är mjukt och skönt för marsvinen att ligga på, dessutom suger det upp kiss bra.

Hur ska en Marsvinsbur se ut?

Burens storlek Burstorleken ska medge normal marsvinsaktivitet. Det lagstadgade minimimåttet för en marsvinsbur för ett marsvin är 40 x 75 cm. Avelsdjur bör ha dubbelt så mycket utrymme. Självfallet måste buren vara allt större ju fler marsvin som ska leva i den och kom ihåg att för stort kan det aldrig bli.

Måste marsvin ha spån?

Spån kan damma, vilket irriterar luftvägarna samt kan packa ihop sig vid hanens könsorgan med hudinflammationer som följd. Ett tjockt lager halm är ett utmärkt och naturligt bottenmaterial som marsvinet kan leka med och gräva i. Man kan även använda hö, en fleece-filt eller vetbed.

Vad behöver marsvin i buren?

Till buren behöver du en bolåda eller ett hyllplan, bomaterial (t ex. halm), bottenströ (t ex. spån eller halm), hö, pellets, drickflaska och gnagmaterial. Annat bra att ha: tunnel, klosax, utebur, rasthage och pälsverktyg om du skaffar ett långhårigt marsvin.

Vad är en bur till två marsvin?

Ferplast smådjursbur i två våningar är perfekt som rymlig bur till högst två marsvin. En extra populär och fin detalj i den här buren är att den översta våningen är utformad som en lada. Detta gör att ett marsvin kommer ännu lite högre upp och kan sitta och hålla span på omgivningen.

Hur länge kan man sköta marsvin?

Marsvin kan bli 6-8 år om man sköter dem bra. Man har också hört talas om äldre marsvin, fast det är ganska sällsynt.

Hur gör du för att fastställa vilket kön marsvinet är?

För att kunna fastställa vilket kön det är, tar du upp marsvinet försiktigt med ena handen så att du kan se magen. Med den andra handen drar du huden runt könsorganet lite åt sidan. Om könsorganet ser ut som ett ”Y”, är det en hona, och om könsorganet ser mer ut som ett ”i”, är det en hane. Frågor om skötsel:

Hur stor bur måste en hamster ha?

Vuxna guldhamstrar kräver enligt djurskyddslagen en golvyta på minst 0,12 kvadratmeter med kortaste sidan minst 25 cm. Hamstrar är mycket aktiva djur så självklart är en så stor bur som möjligt önskvärd. Buren bör inte vara hög eftersom hamstrar inte är duktiga på att klättra.

Hur ska marsvin bo?

Miljön runt marsvinets bur är också viktig. Eftersom marsvin är känsliga så trivs de bäst om de får bo på en lugn plats skyddade från direkt solljus och från kalla fuktiga områden. Marsvin trivs bäst på en torr kall plats med tillräcklig ventilation.

Share this post