Blogga

Ar springmask smittsamt?

Är springmask smittsamt?

Springmaskhonorna vandrar på natten till ändtarmsöppningen för att lägga ägg och äggen kan spridas från en person till en annan via händerna, eller till exempel via sängkläder, leksaker eller dörrhandtag. En springmask lever cirka en månad, men en insjuknad person kan enkelt smitta sig själv på nytt.

Hur smittar mask mellan människor?

Hur smittar springmask? Maskarna sprids genom att man får i sig springmaskens ägg genom munnen. Äggen utvecklas till larver i magsäcken och därefter till vuxna maskar i mag-tarmkanalen. De vuxna maskarna tar sig till ändtarmen där de lägger nya ägg alldeles utanför ändtarmsöppningen.

Kan man få springmask i slidan?

​Springmask är en tarmparasit som ger upphov till en infektion, och är mycket vanligt förekommande hos barn mellan 1-6 år. Vanliga symptom på springmask är en intensiv klåda i rumpan. Ofta brukar det klia som mest under natten. I vissa fall förekommer klådan även i underlivet eller i slidan.

Hur smittsamt är mask i magen?

Springmask är den vanligaste masken i magen. Den smittar alltid mellan människor och drabbar oftast barn i förskoleålder. Du smittas genom att du får i dig maskägg i munnen som sväljs och hamnar i tarmarna. Äggen kan föras vidare via bland annat händer och fingrar, leksaker, sängkläder eller handdukar.

Varför får jag springmask hela tiden?

Springmask kan både förebyggas och behandlas genom att tvätta händerna ofta och vara noggrann med hygienen i bostaden. Det gäller att få bort både maskar och ägg. Tvätta exempelvis handdukar, sängkläder och underkläder i 60 grader eftersom äggen kan överleva i kallare temperaturer.

Varför får man springmask som vuxen?

Springmask är en vanlig och ofarlig tarmparasit som ger klåda runt ändtarmsöppningen, framför allt på kvällen och natten. Springmask är mycket smittsamt, det är vanligast hos barn, men drabbar även vuxna. Behandlingen består av läkemedel och nogrann hygien.

Share this post