Rekommendationer

Kan en innekatt fa mask i magen?

Kan en innekatt få mask i magen?

Innekatter drabbas vanligtvis inte av mask eftersom de inte jagar och äter smådjur, även om det finns en risk att de smittas av andra katter via kattlådan. Läkemedelsverket rekommenderar dock att du endast avmaskar din katt om du misstänker att den är smittad och inte i förebyggande syfte.

Vilka maskar kan katter ha?

Mask hos katt

  • Maskar delas in i tre grupper: rundmaskar, bandmaskar och flundror.
  • Då spolmask kan utgöra en smittrisk för människor bör en katt med spolmaskinfektion behandlas.
  • På senare år har kattens lungmask ibland påvisats i sydligaste delarna av landet.
  • Bandmasken är en vanligt förekommande parasit hos utekatter.

Är bandmask farligt?

Symtom och komplikationer matleda, buksmärtor, matsmältningsbesvär och nervositet. Ibland ses avmagring och viktförlust. Av och till kan uttömning av masksegment i avföringen ses. Denna sjukdomsform är ofarlig.

Hur får en innekatt mask?

Innekatter kan smittas av bandmask på olika sätt, men det vanligaste är genom att äta infekterade loppor. Även om din katt aldrig sätter tassen utanför hemmet, kan loppor ändå ta sig in i ditt hem via dina kläder, andra husdjur eller gäster.

Hur ofta ska innekatter avmaskas?

En kattunge bör avmaskas första gången innan den är tre veckor gammal och därefter ska den avmaskas varannan till var fjärde vecka, upp till tre månaders ålder. Hur ofta beror på vilket avmaskningsmedel du använder.

Kan man få springmask av katter?

Men nu har jag fått rådet att maska av katterna och restan av vår familj med ett receptbelagt medel. Detta råd har jag fått av BVC. Men sringmask som han har symtom på, tex klåda som är intensiv som kommer ett tag efter man somnat, och har även vid några tillfällen sett maskarna och dom är små som springmask är.

Kan innekatter få bandmask?

Typer av mask som kan smitta innekatter Bandmaskar är långa, platta och segmenterade maskar som lever i små tunntarmen hos smittade djur. Innekatter kan smittas av bandmask på olika sätt, men det vanligaste är genom att äta infekterade loppor.

Share this post