Innehållsförteckning
Hur arbetar man med inkludering?
Inkludering handlar om att respektera allas bakgrund, tankar och åsikter när man bedömer en situation eller en idé. Det ska finnas en tydlighet i vad som gäller på arbetsplatsen och där det finns gemensamma spelregler om hur man ska agera mot varandra.
Är det möjligt att skapa en skola för alla?
Lärarna anser att tiden är en nyckelfaktor för att skapa en skola för alla. Idag lever vi i ett demokratiskt samhälle som bygger på värderingar om jämlikhet och delaktighet. Styrdokument och skollag slår fast att skolans uppgift är att utbilda demokratiska samhällsmedborgare.
Vad är specialpedagogiska hjälpmedel?
Det finns mängder av datorprogram, ljudböcker och läromedel på punktskrift och teckenspråk. Att erbjuda extralektioner för de barn som behöver extra stöd i skolarbetet är ett sätt att anpassa undervisningen. Även lärarens undervisningsmetod kan anpassas för att underlätta för barn med särskilda behov.
Vems ansvar är det att skapa en skola för alla?
Alla kommuner är skyldiga att utforma en skolplan som beskriver hur de tänker nå målen och arbetsplaner där man konkret beskriver hur alla elever ska få de bästa förutsättningarna för en god skolgång (Persson, 2007). Yrkeskategorierna inom skolan har olika ansvar för att skapa “en skola för alla”.
Vad innebär begreppet en skola för alla?
Integrerad elev innebär enligt skollagen2 att en elev i grundskolan kan få sin utbild ning i grundsärskolan eller att en elev i grundsärskolan kan få sin utbildning i grundskolan eller sameskolan. Särskola används i det här materialet som ett samlingsbegrepp för grundsärskola och gymnasiesärskola.
Vad är en inkluderande miljö?
Inkludering innebär att: Skolan möter varje individ utifrån dess behov och anpassar sig efter eleverna – inte tvärtom. Alla elever är delaktiga i ett sammanhang och att de får möjlighet att utvecklas utifrån sina förutsättningar. Elevernas olikheter är en tillgång i undervisningen och för lärandet.