Ny

Hur gor man stenkulor?

Hur gör man stenkulor?

Stenkulor tillverkas genom att rapsfrön blötläggs och blandas med cement, finkornig sand och gips i en cementblandare. Sedan torkas och tvättas ”kärnan” till kulorna innan blandningen med cement, sand och gips försiktigt strös på i omgångar. Kulorna får sin jämna och runda form genom att rotera i cementblandaren.

Vad kan man leka med kulor?

Pyramid / pyrra En spelare är byggare, de andra är kastare. Byggaren ställer upp en pyramid bestående av minst tre kulor som bas och en på topp. Kastarna står bakom ett streck ett par meter därifrån och turas om att kasta kula mot pyramiden.

Vad kan man göra med Spelkulor?

Gör så här:

  1. Limma på en remsa med lim på den spegelaktiga sidan av skivan.
  2. Tryck dit kulorna tätt ihop och fortsätt tills du gjort hela varvet runt.
  3. Nu är det dags för våning nummer två.
  4. När du är klar med alla varven pillar du bort små limtrådar eftersom de kan synas när du tänt ljuset.

Vad handlar dikten om spela kula?

En dikt av Sten Selander: ”Vi spelade kula på torget en dag,/ en liten folkskolegrabb och jag. /Jag hade väl femti, han hade fem./ Vi spelte. Och han fölorade dem”. Resten av dikten är full av ånger och handlar om hur skammen aldrig glöms, skammen i att spela av barnet oskulden och glädjen.

Hur mycket väger en pistolkula?

Kulvikten är 7,0 gram (108 grain), något lägre än m/39:ans 7,5 gram (116 grain), och kulans utgångshastighet är 405 m/s när den skjuts ur kpist m/45, vilket ger en anslagsenergi på 574 joule.

Vem uppfann kulan?

1898 uppfanns det koniska rullagret av Timken i USA. Det enradiga och dubbelradiga kullagret introducerades i Tyskland i början av 1900-talet. Sverige skulle få betydelse i utvecklingen genom maskiningenjören Sven Wingquists uppfinning. Han var en av grundarna till SKF 1907, dvs Svenska KullagerFabriken.

Vem skrev dikten om att spela kula?

En dikt av Sten Selander: ”Vi spelade kula på torget en dag,/ en liten folkskolegrabb och jag. /Jag hade väl femti, han hade fem./ Vi spelte. Och han fölorade dem”.

Vem skrev dikten spela kula?

Syriens barn, världens barn. Allt hänger ihop. Här kommer SPELA KULA av Sten Selander (1891-1957).

Share this post