Rekommendationer

Vad undersoker en meteorolog?

Vad undersöker en meteorolog?

Meteorologi handlar om atmosfärens fysik och kemi. Det inkluderar därmed allt som har med väder att göra. En meteorolog kan bland annat arbeta med att analysera meteorologisk data, göra väderprognoser för olika målgrupper samt undersöka luftföroreningar i atmosfären.

Vart jobbar meteorologer?

På SMHI (Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut) arbetar de flesta Meteorologer. Många Meteorologer arbetar också med miljövård och i konsultverksamhet.

Hur gör meteorologer sina väderprognoser?

När SMHI tar fram en väderprognos används insamlade observationsdata som bearbetas av modeller och meteorologer. Processen att ta fram en väderprognos bygger på att vi kartlägger utgångsläget, dvs att vi ständigt samlar in väderdata såsom vind, temperatur, lufttryck m.m. Denna data bearbetas i en superdator.

Vad tjänar en meteorolog på SVT?

Nils Holmqvist hade, enligt uppgifter från Skatteverket som Nyheter24 tagit del av, en fastställd förvärvsinkomst på 764 627 kronor under 2020. Han hade även ett överskott av kapital på 15 768 kronor. Men med den inkomsten innebär det att Holmqvist kunde plocka ut en månadslön på drygt 63 700 kronor.

Hur lång är utbildningen till meteorolog?

För att bli meteorolog studerar man fysik vid en högskola eller ett universitet. Det finns olika program, men i huvudsak inleds utbildningen med att man studerar vid Fysikerprogrammet. Efter den tre år långa kandidatnivån går man exempelvis ett masterprogram, en tvåårig påbyggnad, med inriktning mot meteorologi.

Har SVT egna meteorologer?

2016 består SVT:s Väderredaktion av åtta fast anställda meteorologer och fyra vikarier.

Vad heter de som jobbar med väder?

Meteorologer är kända för att presentera vädret i radio och TV, men de ägnar sig åt mycket annat. Som meterolog gör du prognoser, forskar om klimatet, analyserar hur föroreningar sprider sig i atmosfären och utvecklar de modeller som väderprognoserna bygger på.

Share this post