Allmänning

Vilka cyklar stjals mest?

Vilka cyklar stjäls mest?

Folksams genomgång av cykelstölder visar även att allt fler elcyklar stjäls. Mer än hälften av alla cyklar som stjäls tas vid bostaden. Det gäller både elcyklar och vanliga cyklar.

Vad ska man göra för att undvika att cykeln blir stulen?

Fler tips för att undvika cykelstöld

  1. Parkera helst cykeln på öppna platser där många människor är i rörelse och där det finns belysning.
  2. Låt inte cykeln stå ute över natten. Ställ in cykeln i låsbart förråd eller garage om du har tillgång till sådant.
  3. Klistra över eller dölj märket om cykeln är dyr.

Varför stjäls cyklar?

Antalet cykelstölder varierar över året, och är som högst under vår- och sommarmånaderna. Då finns det gott om cyklar utomhus, vilket gör dem lättare att stjäla, och det är också då de är som mest eftertraktade att använda. Många cyklar stjäls också för att säljas vidare.

När sker cykelstölder?

När våren kommer brukar cykelstölderna öka. Så här gör du för att undvika att drabbas. Nu när våren är här brukar polisen se en ökning av cykelstölder.

Vem stjäl cyklar?

Publicerad 31.08.2016 10:22. Slaktaren stjäl cykeldelar som sedan säljs vidare, och krogtjuven tar cykeln en liten bit och dumpar den sedan någonstans där den i värsta fall bara förfaller. Slaktaren, värdetjuven och krogtjuven – det är tre av de mest typiska cykeltjuvarna.

Hur många cyklar stjäls i Sverige?

Sex av tio cyklar stjäls vid bostad och statistiken visar också att allt fler elcyklar stjäls. Under 2019 anmäldes nästan 70 000 cykelstölder, enligt statistik från Brå. Det motsvarar en ökning med 6 procent jämfört med året före.

Hur fungerar Ramlås?

Ramlås är något som antingen sitter fastsvetsad eller fastskruvad på ramen. Det är nätta och diskreta och väger inte särskilt mycket. Ramlås är ett lås som du ofta finner monterade på standardcyklar redan när du köper cykeln.

Vad händer med alla stulna cyklar?

Martin Stockzell, beslaghandläggare. Om en cykel hittas och lämnas in av en privatperson hamnar de på polisens hittegodsavdelningar. Som upphittare har man rätt att göra anspråk på cykeln om ingen ägare dyker upp inom tre månader. När en cykel tas i beslag tittar polisen på om cykeln är anmäld stulen med ett ramnummer.

Vad innebär cykelstöld?

En cykelstöld kan ofta förklaras med stundens ingivelse eller handla om organiserad brottslighet. En enkel åtgärd för att skydda sig mot cykelstöld är att låsa cykeln vid ett fast föremål med ett godkänt lås.

Hur många cyklar blir stulna per år?

År 2020 anmäldes omkring 77 200 cykelstölder, vilket är en ökning med sex procent jämfört med föregående år. Cykelstöld är ett av de vanligaste egendomsbrotten.

Share this post