Frågor

Vad ar fordelar med civil olydnad?

Vad är fördelar med civil olydnad?

Varför och hur använder Greenpeace civil olydnad?

  • Inget våld. Alla som deltar i direkta aktioner har genomgått träning i principerna för ickevåld.
  • Ingen skadegörelse. Vi gör så lite åverkan som det bara är möjligt på allmän och privat egendom.
  • Öppenhet.
  • Ansvarstagande.

Vad är fördelar och nackdelar med civil olydnad?

Civil olydnad innebär oftast att man bryter mot lagen, kan det finnas några nackdelar med att folk gör som de själva vill utan hänsyn till lagen? Å andra sidan kan civil olydnad visa på saker som behöver ändras. Finns det fördelar med att man begår ett mindre brott för att begränsa ”dåliga” handlingar.

Vad är en civil olydnad?

Civil olydnad är ett samlingsnamn för olika aktioner som går ut på att man avsiktligt och medvetet, enskilt eller kollektivt bryter mot lagar, bestämmelser som man anser vara fel. Man gör det p.g.a. vad man anser vara rätt och bäst för samhället, inte för egen vinning.

Vad är straffet för civil olydnad?

En annan hållpunkt för tanken kan vara det besläktade stadgandet i BrB 29:5 punkt 9: Straffminimum får underskridas om det föreligger omständigheter som motiverar ett lägre straff än straffvärdet motiverar. Civil olydnad behöver ju inte komma till uttryck genom handlingar.

Kan civil olydnad vara bra?

Även i Sverige har metoden använts och 1999 kom SOU (Statens offentliga utredningar) fram till att civil olydnad ”kan bidra till att stärka såväl välfärdsstaten som demokratin”. Den svenska arbetarrörelsen använde i sin ungdom också civil olydnad genom att gå ut i strejk trots att det då var olagligt.

Vilka nackdelar finns det med civil olydnad?

Civil olydnad skapar ingen dialog mellan dem som brukar den och beslutsfattaren, utan snarare ytterligare motsättningar mellan dem. Människor som idkar civil olydnad sätter sig upp mot lagen, eftersom de bryter mot den. Huruvida de är redo att ta sitt straff eller inte är orelevant.

Vad finns det för nackdelar med civil olydnad?

Kan civil olydnad accepteras i en demokrati?

I princip varje demokrati har använt sig av civil olydnad för att bli till den demokrati de är idag. Man måste dock påpeka att det inte är enbart aktionen som kännetecknar den civila olydnaden, utan det är först i kombination med straffet som gör att handlingen blir en verklig utmaning.

Vad är en civil?

Civil kan avse: Civilt samhälle – en del av samhället där människor hjälper varandra utan inblandning av staten. Civilt försvar – en verksamhet som ansvariga aktörer genomför i syfte att göra det möjligt för samhället att hantera situationer då beredskapen höjs.

Vad innebär civilt motstånd?

Civilt motstånd, att inte lyda en makt. Exempelvis att inte betala skatt.

Kan det någon gång vara bra med civil olydnad?

”Civil olydnad betyder att man genom icke våld bryter mot lagen för en god sak och de finns både positiva som negativa saker med de. man brukar också säga att civil olydnad är en form av aktivism, att man vägrar att följa myndighetens beslut, men som sagt, utan att använda våld som bryter mot lagen.

Vilka argument brukar diktatorer använda för att hävda att demokrati inte är något för deras länder?

Vilka argument brukar diktatorer använda för att hävda att demokrati inte är något för deras länder? T. ex ”Folket är inte moget”, ”Det skulle bli kaos”, ”det skulle bli inbördeskrig”, ”Yttre fiender skulle lättare kunna angripa oss” och ” Demokratin passar inte vår kultur.

Share this post