Ny

Vad menas med Isoleringsvard?

Vad menas med Isoleringsvård?

Bakgrund: Isoleringsvård används för att hindra smittspridning och för att skydda immunsupprimerade patienter mot smittoämnen. I tidigare forskning framgår att sjukvårdspersonal upplever att patienter i isoleringsvård erhåller sämre vårdkvalitet än patienter som inte vårdas i isolering.

När isolerar man en patient?

Det kan vara isolering när en person har Page 5 2 en smittsam sjukdom som kan spridas till andra. Det kan även vara när en patient måste skyddas i isolering vid exempelvis nedsatt immunförsvar för att undvika smitta, så kallad skyddsisolering (NE, 2014a).

Hur isolerar man en patient?

Med isolering menas vårdrum med en patient med stängd dörr och med konsekvent tillämpning av basala hygienrutiner. Kohortvård innebär att när man har bekräftad Covid-19 infektion hos flera patienter skapar en kohort. Detta innebär att flera patienter med samma sjukdom kan dela vårdrum, hygienutrymme och personal.

Vad menar man med Kohortvård?

Kohortvård innebär att när man har bekräftad Covid-19 infektion hos flera patienter skapar en kohort. Detta innebär att flera patienter med samma sjukdom kan dela vårdrum, hygienutrymme och personal. Dvs att man isolerar kohorten i relation till övriga patienter.

I vilka lagar regleras hygienrutiner och smittskydd?

Lagar och förordningar för smittskyddsarbetet

  • Smittskyddslagen 2004:168.
  • Hälso- och sjukvårdslagen 1982:763.
  • Lag om skydd mot internationella hot mot människors hälsa 2006:1570.
  • Epizootilagen 1999:657.
  • Miljöbalken 1998:808.
  • Zoonoslagen 1999:658.
  • Livsmedelslagen 2006:804.
  • Arbetsmiljölagen 1977:1160.

När isolerar man patienter?

Hur förbereder man mottagandet av en infekterad patient som ska isoleras?

Innan patienten kommer: Markera isolering på dörren och sätt upp isoleringsschema. På rummet ska det finnas: Termometer, ficklampa, blodtrycksmanschett och stetoskop. Tandborste som ska lufttorkas mellan användningarna, bytas dagligen. Vädring tillåten i begränsad omfattning.

Share this post