Blogga

Nar kommer ak6?

När kommer ak6?

MÖP-måndag: Nytt prickskyttegevär 2025, ny automatkarbin först 2026. I senaste numret av Officerstidningen uppges det nu att en ny automatkarbin, den efterlängtade Ak 6, först kommer börja levereras år 2026. Året före väntas dock ett nytt prickskyttesystem baserat på kaliber 8.6 mm att införas.

Vilka är Sveriges bästa soldater?

Värnpliktsrådet har utsett Södra skånska regementet P 7 till Sveriges bästa förband. – Jag är oerhört glad över detta. Jag vet att värnpliktsrådet granskar förbanden väldigt noga – och att många förband är väldigt duktiga. Så de hade nog ett svårt val, säger överste Jan Pålsson, chef P 7.

Kan Sverige försvara sig?

Sverige ska försvaras med det civila och det militära försvaret tillsammans. I totalförsvaret ingår alla svenskar mellan 16-70 år och har som uppgift att tillsammans kämpa för att Sverige ska fungera som ett fritt land även vid kriser och om det blir krig. Det kallas för totalförsvarsplikt.

Vad blir ak6?

Det stora avslöjandet Corporal Frisk fått ut från intervjun med Frisell och Norgren är dock att Ak 6 ser ut att bli en finsk automatkarbin från Sako i kalibern 7.62×51 (NATO).

Vad ersätter AK5?

Försvarsmakten skriver nu: “I september initieras ett uppdrag som omfattar anskaffning av en helt ny eldhandvapenfamilj (prickskyttegevär, skarpskyttegevär, automatkarbin och självskyddsvapen) och som bland annat ska ersätta AK5:an.

Vilka ministrar är ansvariga för hälso och sjukvård och socialtjänst?

Socialdepartementet (S) är ett departement under Sveriges regering som sköter bland annat social omsorg, vårdfrågor, socialförsäkringar och folkhälsofrågor. Departementschefen har i regel benämnts socialminister och nuvarande departementschef är Lena Hallengren.

Vem styr försvarsdepartementet?

Riksdagen bestämmer vad Försvarsmakten ska klara av och genomföra. Försvarsministern är den i regeringen som har ansvar för Försvarsmakten och har Försvarsdepartementet till hjälp för planeringen på lite längre sikt.

Vilka militära enheter finns i Sverige?

Förband

  • Blekinge flygflottilj – F 17.
  • Bodens artilleriregemente – A 8.
  • Dalregementet – I 13.
  • Fjärde sjöstridsflottiljen – 4.sjöstridsflj.
  • Första ubåtsflottiljen – 1.ubflj.
  • Försvarsmaktens dykeri och navalmedicinska centrum – FMDNC.
  • Försvarsmaktens HR-centrum – FM HRC.
  • Försvarsmaktens internationella centrum – Swedint.

Hur stark är Sveriges försvar?

I nuläget kan Sverige mobilisera 41 000 soldater. Denna styrka inkluderar 1 300 officerare, 4 700 värnpliktiga och 30 000 hemvärnssoldater med en beslutad bantning till 22 000.

Share this post