Allmänning

Nar slutade man salja mellanol?

När slutade man sälja mellanöl?

Mellanölet såldes i svenska butiker från den 1 oktober 1965 till den 1 juli 1977. Mellanölet fick en egen skatteklass, klass II B vilket var öl med en alkoholhalt mellan 3,5 och 4,5 volymprocent. 1 juli 1972 blev det lag på att man måste vara 18 år både i butik och på krogen.

Varför slutade man sälja mellanöl?

Ölet fick dock inte säljas på söndagar eller efter klockan 20.00, då det täcktes över med vita plastdukar. Mellanölets lättillgänglighet angavs som starkt bidragande orsak till ungdomars alkoholskador och den togs därför bort ur livsmedelshandeln den 1 juli 1977.

Var går gränsen för mellanöl?

Ursprungligen var folköl den benämning den dåvarande finansministern Gunnar Sträng gav sitt förslag på en ölsort med en alkoholhalt på 3,2 viktprocent (4 volymprocent), mellan den dåvarande klass IIa (2,8 viktprocent, 3,5 volymprocent) och klass IIb, mellanöl, (3,6 viktprocent, 4,5 volymprocent), då mellanölets …

När älgen är blå?

Så, vi bestämde oss för att göra historien till verklighet och med hjälp utav toppmodern teknologi utrustade vi våra burkar med en älg som siar om ölens temperatur – när älgen är blå då är ölen riktigt kall, då har vår önskan gått i uppfyllelse. Efter den blå älgen har jakten på det perfekt kylda ölet fortsatt.

Kan man köra bil på en mellanöl?

Har du bara druckit en enda lättöl till maten så får du köra helt lagligt. Du får t.o.m köra bil om du har druckit en folk på 3.5%.. Far inte med osanning. Det finns inga regler om hur mycket man får dricka, bara hur hög promillehalt alkohol man får ha i blodet.

När kom Norrlands Guld?

Här börjar vår historia… Året var 1965 då Guld för första gången vaskades fram ur Ångermanlandsälven, i närheten utav Sollefteå. Norrlands Guld det vill säga. Vissa säger att det var det svenska folkhemmet som fyllde den första jästanken i bryggeriet, på ren värme och gemenskap.

Var kommer Norrlands guld från?

Sveriges mest sålda öl Norrlands guld tillverkas inte i Norrland utan i Svealand, i Sveriges största bryggeri i Grängesberg som ägs av bryggarfamiljen Spendrups.

Share this post