Frågor

Vad ar skillnaden mellan periodiseringsfond och expansionsfond?

Vad är skillnaden mellan periodiseringsfond och expansionsfond?

Skillnaden mellan dessa är att periodiseringsfondens inte beskattas när beloppet avsätts. Kapitalet återförs istället och beskattas som en firmavinst inom sex år. Vid avsättning till en expansionsfond sker en tillfällig beskattning på 22% av beloppet.

Hur funkar Expansionsfond?

Expansionsfonden ger enskilda näringsidkare möjlighet att lågbeskatta vinster som man väljer att återinvestera i verksamheten istället för att plocka ut. Publicerad: Genom metoden med expansionsfond kan du som näringsidkare fondera vinster i näringsverksamheten på samma sätt som i ett aktiebolag.

När görs avsättning till periodiseringsfond?

Vad innebär det att göra avsättning till periodiseringsfond? Periodiseringsfond innebär att en del av beskattningen av inkomsten kan skjutas upp till ett senare år. Det kan också användas för att kvitta vinster som har gjorts under ett tidigare år med förluster som görs under ett senare år.

Är det bra med periodiseringsfond?

Den största fördelen med reglerna om periodiseringsfond är att de möjliggör en utjämning av resultatet över år. En resultatutjämning är särskilt effektiv när det uppkommer ett överskott ett år och underskott ett senare år.

Vad är bäst periodiseringsfond eller Expansionsfond?

Oftast är det bäst att börja med att avsätta mesta möjliga till periodiseringsfond och sedan en del till expansionsfond, kanske så att den skattepliktiga inkomsten sänks till strax under brytpunkten för statlig skatt, 380 200 kr för 2009. Full skatt tas alltid ut till sist även efter ett dödsfall.

Vad är ett Kapitalunderlag?

Kapitalunderlaget är skillnaden mellan tillgångar och skulder vid beskattningsårets ingång, med vissa justeringar.

När ska periodiseringsfond lösas upp?

När en periodiseringsfond återförs ökar den skattepliktiga intäkten (eller minskar förlusten) med det återförda beloppet. Det kan därför vara lämpligt att återföra delar eller hela periodiseringsfonden under ett år då bolaget ger underskott, eftersom det då inte blir någon skatt när periodiseringsfonden löses upp.

Share this post