Rekommendationer

Vilka krafter verkar pa dig nar du gungar och befinner dig i Svangningens lagsta punkt vilken av dessa krafter ar storst?

Vilka krafter verkar på dig när du gungar och befinner dig i Svängningens lägsta punkt vilken av dessa krafter är störst?

När du gungar ändrar rörelsen hela tiden riktning och kroppen känner av accelerationskrafter som försvagar eller förstärker upplevelsen av gravitationen (=tyngdkraften). När man är högst upp där gungan vänder är farten lägst och man känner sig nästan tyngdlös.

Hur ska två olika tunga barn bära sig åt för att gunga bra på en gungbräda?

Om hävstång När du gungar gungbräda med någon kan du hitta jämvikten genom att den som du gungar tillsammans med väger lika mycket som du själv. Samma tyngd på båda sidorna, och på samma avstånd från brädans fästpunkt, ger upphov till jämvikt.

Hur fungerar en rutschkana?

Man kan beskriva det som händer med att friktionen blir större med vissa material och då går det trögare (blir svårare att åka), och med andra material blir friktionen mindre och då går det lättare att åka.

Kan Friktionskraft vara en Centripetalkraft?

Ja, friktionskraften accelererar föremålet in mot centrum så det kan beskriva en cirkelbana. Det är alltså den statiska friktionskraften (se fråga 17307 och 14921 ) som är centripetalkraften. När den statiska friktionskraften blir mindre än den nödvändiga centripetalkraften rör sig föremålet utåt från centrum.

Vem har längst periodtid den som sitter och gungar eller den som står och gungar?

Tyngdpunkten på en människa är ungefär i höfthöjd. Har du aldrig suttit på en gunga? Man brukar sitta på gungasn sits!

Vad menas med att en gungbräda är i jämvikt?

Om båda personerna väger lika mycket och sitter på samma avstånd så hamnar gungbrädan i jämvikt. Om en av personerna väger dubbelt så mycket så måste den sitta på halva avståndet från vridningspunkten för att det ska bli jämt.

Hur uppkommer Centripetalkraft?

Centripetalkraft[redigera | redigera wikitext] Centripetalkraften är den yttre kraft som får ett föremål att följa en cirkulär bana med en konstant rotationshastighet och är riktad mot den cirkulära banans centrum. Detta innebär ett villkor för kraften och specificerar inte kraftens natur.

Share this post