Trendig

Vad ar elevinflytande och varfor ar det viktigt?

Vad är elevinflytande och varför är det viktigt?

Du som är elev har rätt till inflytande över din utbildning och din arbetsmiljö. Elevinflytande främjar elevernas förmåga att ta eget ansvar och ökar lusten att lära. Det stärker också relationen mellan lärare och elever och leder till en större acceptans för de beslut som fattas.

Vad är inflytande i skolan?

Det första innebär inflytande i formella sammanhang som till exempel klassråd och elevråd, medan informellt inflytande handlar om elevers delaktighet i beslut som rör undervisningen (till exempel vilka arbets- och redovisningsformer som kan användas).

Vad gör ett elevråd?

Elevråd är ett samlingsnamn för den grupp av elever som ska finnas på varje skola och föra fram elevernas röst. Elevrådets uppgift är att: Samla och stärka elever på skolan. Värna om elevers rättigheter.

Vad är lärande teorier?

lärandeteorier – det vill säga teorier om hur undervisning bör bedrivas och hur den ska bedömas. 10 För denna undersökning kommer fyra teorier att behandlas: behaviorismen, kognitivismen, pragmatismen och det sociokulturella perspektivet.

Vad är elevcentrerad undervisning?

Elevcentrerad undervisning brukar ofta beskrivas som att elever är aktiva i och tar mer ansvar för sina egna lärprocesser, under vägledning av och i kommunikation med läraren och andra elever.

Vad har du inflytande och delaktighet?

Begreppet delaktighet används i betydelsen ”att vara en del av”, vilket omfattar mer än till exempel enbart inflytande. Delaktighet har även innebörden av att höra till, både i betydelsen av en egenupplevd känsla och att faktiskt ges förutsättningar till att finnas med i samma aktiviteter som andra i gruppen.

Vad är inflytande i förskolan?

Inflytande innefattar förmågor Inom förskolan fokuserar pedagogerna mycket på att barnen ska lära sig att uttrycka sig genom ett verbalt språk. De yngsta barnen uttrycker sig ofta med kroppsspråk genom olika sinnesstämningar vilket en pedagog behöver känna in för att ge barnen möjligheter att påverka verksamheten.

Vad kan man ta upp på elevråd?

Ämnen som man kan ta upp i elevrådet Att lärare ger läxor med kort framförhållning, ofta från fredagen till måndagen – så att man inte kan planera läxläsningen och få vara ledig på helgen. Miljön på skolgården, skolmat- en, trafikmiljön kring skolan, säkerheten i skolan, med mera.

Share this post