Rekommendationer

Vad innebar koncession och vilka typer av koncession finns det inom elomradet?

Vad innebär koncession och vilka typer av koncession finns det inom elområdet?

Förutsättningar för nätkoncession Lag (2021:741). 13 § En nätkoncession för linje får endast om det finns särskilda skäl beviljas för en ledning som är avsedd för spänning som inte överstiger högsta tillåtna spänning för de koncessionsområden utan en lägsta tillåtna spänning som berörs av ledningen. Lag (2021:741).

Vilka typer av koncession finns det inom elområdet?

Nätkoncession för linje.

  • Nätkoncession för område.
  • Koncession för naturgasledning.
  • Tillstånd att anlägga vissa rörledningar.
  • Undantag från kravet på nätkoncession – IKN.
  • Lagar och regler koncessioner.
  • Kontakta oss på Tillstånd och prövning.
  • Vad händer om ett fordon med samma ägare åker fast för överlast två gånger under samma år?

    Har överlastavgift påförts någon för färd med visst fordon och skall sådan avgift påföras honom för färd som företagits med samma fordon inom ett år efter den tidigare färden, utgår avgiften med 50 procent högre belopp än som följer av första stycket. Lag (1990:14).

    Vad menas med elleverantör?

    Elnätet är den del av ditt elavtal som är kopplat till området du bor i. Du kan aldrig byta ditt elnätsavtal och du kan endast säga upp det vid flytt. Elleverantören (elhandel) är företaget som levererar el till hemmet, vilket går att byta.

    Vad är en nätkoncession?

    Nätkoncession – en grundförutsättning för att få överföra el Elledningar får inte byggas eller förvaltas utan särskilt tillstånd, så kallad nätkoncession. Dessa tillstånd meddelas av Energimarknadsinspektionen i enlighet med ellagen.

    Vad händer om du med samma fordon blir stoppad med överlast två gånger inom ett år?

    Ännu en gång visar det sig att det handlar om överlast – och återigen utfärdas både böter och överlastavgift. Totalt ska nu chauffören punga ut med 5 750 kronor. Åkeriets avgift är i skrivande stund inte helt färdiguträknad, men enligt vad tidningen Proffs erfar, kommer man att få betala cirka 25 000 kronor.

    Vad blir påföljden om det är poliskontroll och du har överlast?

    För avgiftspliktig överlast tas avgift ut med ett grundbelopp om 2 000 kr samt därutöver med ett belopp beräknat för varje axel, boggi eller trippelaxel enligt ett särskilt fastställt sätt. Överlastavgift för motordrivet fordon påförs ägaren.

    Vilket nätområde har jag?

    På sajten nätområden.se kan du kan lista alla nätområden i en kommun, avgöra vilket elområde ett lokalnät tillhör och ta reda på vem som är nätägare i ett lokalnät eller kommun.

    Share this post