Trendig

Varfor ska man ga till kuratorn?

Varför ska man gå till kuratorn?

Vad kan en kurator hjälpa till med? En kurator finns där för dig som behöver få prata med någon för att få hjälp, råd och stöd. Att man vid något tillfälle i livet känner att man behöver hjälp i form av samtalsterapi är mycket vanligt. Det kan vara att man har det jobbigt hemma, i skolan, på arbetsplatsen.

Vad kan man prata med kuratorn om?

Det handlar ofta om relationer. Många vill prata om sin familj, sina vänner eller sin flickvän eller pojkvän. När vi pratar om kärlek leder det ofta vidare till att vi pratar om hur du själv mår. – Vi kan tillsammans jobba med att stärka din självkänsla och att hitta det som du är bra på.

Vad ska man säga till sin kurator?

Vad är viktigt att berätta och hur ska man våga ta steget att träffa kuratorn. Om vi börjar med att ta steget att boka tid eller så hos någon kurator. Om det är skolkuratorn du tänker på så brukar det stå vilka tider hen är på din skola och också information om hur det går till att ta kontakt.

Vad gör en kurator UMO?

– Mitt jobb innebär att lyssna, stötta, ge råd och hjälpa till att hitta lösningar på frågor och funderingar. Jag kan också stötta om det känns jobbigt att prata med någon lärare eller annan vuxen på skolan. Jag kan även hjälpa till att ta kontakt med till exempel socialtjänsten eller psykiatrin om det behövs.

Vill inte gå till kuratorn?

Så vad din rädsla för att söka hjälp beror på kan bara du veta. Frågan är om den rädslan skall hindra dig för att få den hjälpen du önskar. Du upprepar flera gånger i ditt brev att ”svara inte att jag skall söka hjälp”. Trots det kan jag inte låta bli att ge dig ett alternativ till skolkurator etc.

Hur får man kontakt med kurator?

Kontakta en vårdcentral om du behöver prata med någon. Många vårdcentraler erbjuder ett antal stödsamtal eller korttidsterapi. Det kan exempelvis vara rådgivning, psykoterapi eller annan psykologisk behandling. Det kan vara så att du först får träffa en läkare för bedömning.

Vad gör man hos en kurator?

Kombinationen av social rådgivning, sociala åtgärder, samordning och kvalificerade samtal är kuratorns styrka. Behandlingsarbete och annat samtalsstöd består av krishantering och bearbetning vid sjukdomsbesked, dödsfall, traumatisk händelse, omställning i livssituation, eller liknande.

Vad gör man hos skolkuratorn?

Fokus för hela elevhälsan är hälsofrämjande och förebyggande arbete. Kuratorns uppdrag innebär att föra in psykosocialt arbete i skolan för att bidra till att eleven uppnår kunskapsmålen. Att se eleven i sitt sammanhang innebär att ta reda på och förstå hur eleven har det på fritiden, i familjen och i klassen.

Vill inte prata med kurator?

Ring BRIS och testa hur det skulle vara att berätta för någon. Där kan du vara anonym och också få reda på hur dina problem skulle kunna bli bemötta.

Hur lång tid tar det att bli kurator?

Det finns även kuratorer med en beteendevetenskaplig utbildningsbakgrund. Socionomprogrammet ges inom högskolan och omfattar 3,5 år. Utbildningen ges på ett flertal orter och utbildningens inriktning varierar. Utbildningen leder till en socionomexamen.

Hur mycket tjänar en kurator?

En medellön för en kurator brukar ligga på 34900 kr, men lönen varierar såklart beroende på ålder och erfarenhet.

Share this post