Innehållsförteckning
Vad innebär gymnasieutbildning?
Gymnasieskolan är en treårig utbildning och gymnasiesärskolan är fyraårig. Syftet med gymnasiet är att förbereda eleverna inför ett yrke eller inför fortsatta studier. Gymnasiet består av 18 nationella program: Tolv yrkesprogram och sex högskoleförberedande program.
Vad är riksrekryterande gymnasium?
Elever från hela landet kan söka på samma villkor till en riksrekryterande utbildning. En gymnasieskola kan bli riksrekryterande om det finns nationell efterfrågan och nationellt intresse av utbildningen. En elev som vill söka en riksrekryterande utbildning ska söka via sin egen kommun.
Hur fungerar det på gymnasiet?
Varje kurs ger ett antal gymnasiepoäng. Man kan säga att antalet poäng motsvarar den tid som krävs för att läsa kursen. De flesta kurser omfattar 100 poäng, men det finns även kurser på 50 eller 150 poäng. Alla nationella gymnasieprogram omfattar totalt 2500 gymnasiepoäng.
Vad är riksrekryterande?
En riksrekryterande utbildning är en utbildning som elever från hela landet kan söka på samma villkor. Det finns olika typer av riksrekryterande utbildningar och ofta krävs någon form av färdighetsprov för att komma in på utbildningen.
Vad menas med riksrekrytering?
Riksrekryterande utbildningar kan du söka oavsett var du bor. Det är alltså utbildningar som man ansett så speciellt viktiga att man vill erbjuda dem för alla elever i hela landet. Utbildningarna kan ha egna examensmål och behöver inte finnas inom ett nationellt program.
Hur mycket är 100 poäng på gymnasiet?
En termin på 20 veckor motsvarar 100 poäng. I tabellen ser du hur många poäng du måste läsa per vecka för att uppnå olika studietakt.
Hur fungerar individuellt val på gymnasiet?
Individuellt val (200 poäng) ingår i alla program och det innebär att man kan välja kurser själv, precis som elevens val i grundskolan utan att det blir extra kurser. Om du vet att det är någon speciell gymnasiekurs som du vill gå men som inte ingår i ditt gymnasieprogram kan du välja den som individuellt val.