Frågor

Kan man forhandla bort arbetstidsforkortning?

Kan man förhandla bort arbetstidsförkortning?

arbetstidsförkortningen ska ersättas med en pensionspremieinbetalning, om inte de lokala parterna kommer överens om annat. Kompensationen för annandag pingst ska tas bort. ingen eller låg löneökning som ska kunna sänkas eller förhandlas bort lokalt.

Är arbetstidsförkortning betald?

När arbetstidsförkortning tillämpas på en arbetsplats så har de anställda rätt till betald ledighet, kompensation i pengar eller kompensation i pensionspremieavsättning i den mån arbetstidsförkortningen tjänats in. Bestämmelser om arbetstidsförkortning finns i kollektivavtal och/eller anställningsavtal.

Hur fungerar arbetstidsförkortning?

Hur fungerar det? Med arbetstidsförkortning tilldelas den anställde ett arbetstidskonto/arbetstidförkortningskonto där arbetsgivaren gör avsättningar, enligt kollektivavtal, i tid och/eller pengar. Avsättningar i tid görs oftast baserat på arbetad tid och avsättningar i pengar som en procentsats på utbetald lön.

När kan jag ut min arbetstidsförkortning?

Arbetstidsförkortning måste alltid vara intjänad innan man kan ta ut den, dock om man slutar sin anställning under pågående intjänandeår skall den räknas ut och betalas med pengar på slutlönen. Arbetstidsförkortning skall tas ut som betald ledighet eller i kontanter om arbetstagaren så vill.

Hur mycket komptid får man ha?

Enligt Henric Ask, förbundsjurist hos LO-TCO Rättsskydd, begränsar inte arbetstidslagen hur mycket innestående komp man kan ha, däremot kan det finnas begränsningar i olika kollektivavtal. Men det gäller att se upp vid konkurser. Då får den anställde endast komptid som är intjänad de senaste tre månaderna.

När tjänar man in arbetstidsförkortning?

Har kommunal arbetstidsförkortning?

Med arbetstidsförkortningen blir det nya heltidsmåttet för natt 34,20 timmar per vecka. Detta gäller anställda i kommuner och regioner, alltså de som har avtal med SKR, Sveriges Kommuner och Regioner. Det gäller även anställda i bolag som ägs av kommuner och regioner och därmed har avtal med Sobona.

När får man nya ATF timmar?

En heltidsanställd arbetstagare som har arbetat hela perioden 1 april till 31 mars under ett år får full arbetstidsförkortning med 29 timmar (2020) för samma tidsperiod året efter. Arbetstagare med kortare arbetstid än heltid, får tid för arbetstidsförkortning i proportion därtill.

Vad är ordinarie arbetstid?

Ordinarie arbetstid är högst 40 timmar per vecka. Du har rätt till ett schema minst två veckor i förväg och arbetsgivaren måste föra anteckningar om jourtid, övertid och mertid. Den sammanlagda arbetstiden (ordinarie arbetstid och övertid) får vara högst 48 timmar per vecka i genomsnitt under fyra månader.

Vad är sammanlagd arbetstid och övertid?

Den sammanlagda arbetstiden (ordinarie arbetstid och övertid) får vara högst 48 timmar per vecka i genomsnitt under fyra månader. Alla anställda ska ha minst elva timmars nattvila (sammanhängande ledighet) varje dygn och minst 36 timmars sammanhängande veckovila utan beredskapstid varje vecka.

Hur länge ska arbetstiden vara sammanlagd?

Den sammanlagda arbetstiden (ordinarie arbetstid och övertid) får vara högst 48 timmar per vecka i genomsnitt under fyra månader. Alla anställda ska ha minst elva timmars nattvila (sammanhängande ledighet) varje dygn och minst 36 timmars sammanhängande veckovila utan beredskapstid varje vecka. Arbetstidslagen ger också rätt till raster och pauser.

Vad är arbetstid enligt kollektivavtal?

Arbetstid enligt kollektivavtal. I kollektivavtal regleras vad som är ordinarie arbetstid och vad som är övertid i branschen samt hur arbete utöver ordinarie arbetstid ersätts. Ordinarie arbetstid för tjänstemän är högst 40 timmar per helgfri vecka enligt de flesta kollektivavtal, men det är vanligt med företagsavtal med kortare arbetstid.

Share this post