Ny

Maste Kontrollerna tas i ratt ordning?

Måste Kontrollerna tas i rätt ordning?

Här ser du en orienteringsbana med start (triangel), kontroller (numrerade ringar) och mål (dubbelring). Kontrollerna ska besökas i nummerordning. Den vanligaste formen av orientering är att ta sig runt en bana likt denna.

Varför passar man kartan?

När man ska använda kartan, läsa den, så måste man alltid börja med att passa kartan. Det innebär att kartan och terrängen alltid stämmer överens. Kartan kan alltså ibland komma upp och ner. Det är på samma sätt med kartan som med en pusselbit.

Du ska besöka kontrollerna i nummerordning. Vrid kartan så att din nuvarande plats är mot dig och den kontroll du ska till ligger bort från dig på kartan. Kolla på kartan vid vilket föremål (sten, stigförgrening, hus etc) nästa kontroll ligger så att du vet vad du är på väg till.

Vilka regler ska du följa när du orienterar?

Orienteringen består av fem grundmoment

  • Förstå var på kartan du är och vart du ska.
  • Passa kartan.
  • Välj och planera din väg.
  • Genomför din plan och kontrollera att du är på rätt väg.
  • Hitta/ta kontrollen.

Hur kan man passa kartan utan kompass?

Saknas kompass, så går det ändå att passa kartan, men det är lite svårare. Man får då börja med att lägga kartan så att alla föremål runtomkring i verkligheten, stämmer överens med kartan på den punkt man befinner sig. Försök använda tydliga riktmärken för att passa kartan.

Hur kan man lära sig orientering?

Det finns många olika sätt att lära sig orientera, men i grund och botten får man välja om man ska lära sig på egen hand eller ta hjälp av andra. Sverige är fullt av föreningar där medlemmarna med glädje lär ut grunderna i orientering – och många föreningar har i dag också organiserade nybörjarkurser.

Vad är Kontrollbeskrivning?

Syftet med kontrollbeskrivningen är att ge en bättre beskrivning av kontrollföremålet än vad kartan kan ge. En bra kontrollpunkt hittas huvudsakligen genom kartläsning. Beskrivningar och kontrollsiffror hjälper till att hitta kontrollen men ska hållas så enkla som möjligt.

Share this post