Trendig

Hur uppstod existentialism?

Hur uppstod existentialism?

Existentialismen grundades av dansken Sören Kierkegaard (1813-1855). Det var han som myntade det välkända uttrycket ”subjektiviteten är sanningen”. En annan känd filosof som har vidareutvecklat existentialismen är fransmannen Jean-Paul Sartre (1905-1980). Sartre var ateist i motsats till Kierkegaard som var kristen.

Vad är existentialismen?

Existentialismen är en humanistiskt inspirerad livsåskådning där synen på människans unika existensmöjligheter är central. Inom existentialismen betonas att människan är fri i sina val och därför alltid ansvarig för sina beslut och sin livsbana. Med valfriheten följer ångest. En individinriktad humanism

Vem var den förste grekiske filosofen?

Sedan antikens dagar har namn på filosofer och deras tankar bevarats i vår historia. Här finns den grekiske Thales som är den förste bland kända västerländska filosofer. Han hävdade att vatten var alltings urämne.

Vilka är de mest kända tyska filosoferna genom historien?

Bland de mer kända tyska filosoferna genom historien finns följande namn: Gottfrid Willhelm Leibniz – en av 1600-talets stora filosofer. Immanuel Kant – räknas till de största tyska filosoferna. Friedrich Hegel – en av de mest inflytelserika systembyggarna i filosofins historia.

Vad menar Sartre?

Enligt Sartre föregår existensen essensen. Människan har inget väsen, utan hon skapar sig själv genom sina fria val. Hon gör sig själv till vad hon är. Detta är en grundläggande tes inom existentialismen som i Sartes tappning kan tolkas som en form av subjektivism och humanism.

Vad menar Sartre med Fakticitet?

Fakticitet (av latinets factum, skapat, gjort) är inom filosofi det att något faktiskt existerar utan att det är logiskt nödvändigt. Hos Sartre och Heidegger innehar människans fakticitet, och därmed även begreppet i sig, en mer specifik betydelse.

Share this post