Rekommendationer

Vad innebar Konstruktionism som ontologisk standpunkt?

Vad innebär Konstruktionism som ontologisk ståndpunkt?

Den andra ontologiska ståndpunkten, konstruktionism, går ut på att sociala företeelser och deras betydelse är något som sociala aktörer kontinuerligt skapar. Sociala företeelser och kategorier skapas av socialt samspel och utgör konstruktioner.

Vad är Kunskapsanspråk?

Man brukar förkortat säga att kunskap är ”sann rättfärdigad tro”. Definitionen fördes först fram av Platon men har ifrågasatts med Gettierproblemet. Filosofins historia är fylld av skeptiker, till exempel Pyrrhon och David Hume. En del skeptiker vill avvisa kunskapsanspråk och börjar argumentationen utifrån det.

Vad kännetecknar det konstruktivistiska perspektivet?

Konstruktivism är en skolbildning inom pedagogik som betonar att människor själva skapar och konstruerar kunskap i interaktion med omvärlden, till skillnad från äldre tankar där kunskap betraktas mer som en entitet som kan överföras från exempelvis en lärare eller bok till individen.

Vad är Konstruktionism?

Konstruktionism (som alltmer sällan kallas ”konstruktivism”) avser inom filosofin en kunskapsteori som går ut på att sociala företeelser och deras mening är något som sociala aktörer kontinuerligt reproducerar.

Vad innebär kvalitativ forskning?

Kvalitativ forskning innebär analys av lågt strukturerade data, exempelvis beslutsdokument, intervjuer och enkäter med öppna svar från ett fåtal personer eller en fallstudie, som tolkas textkritiskt. Detta medger inte induktion eller generalisering till ett stort antal andra fall.

Vad är kvalitativa metoder?

Exempel på kvalitativa metoder är diskursanalys av dokument, djupintervjuer, gruppdiskussioner, deltagande och ickedeltagande beteendeobservation under exempelvis beslutsmöten, reflexiva fältanteckningar, fokusgrupper, innehållsanalys, aktionsforskning samt deltagande aktionsforskning. Kvalitativ data kan kvantifieras halvautomatiskt med

Vad är kvantitativ forskning?

Kvalitativ forskning skiljer sig från kvantitativ forskning, där man använder statistiska och matematiska metoder för att studera högt strukturerade data, det vill säga data som kan kvantifieras i kategorier eller i siffror, ofta från stora stickprov av populationer, i syfte att kunna generalisera till hela populationen.

Vad är kvalitativ vetenskaplig metod?

Kvalitativa metoder är också besläktade med grundad teori, narratologi och socialantropologi . Kvalitativ vetenskaplig metod är induktiv, det vill säga innebär fördjupad analys av enstaka fallstudier. Datat är inte ett stickprov som representerar en population, och slutsatserna kan därför i allmänhet inte generaliseras till andra fall,

Share this post