Populära

Var minoerna handelsman?

Var minoerna handelsmän?

Minoisk handel Det finns arkeologiska bevis för minoiska kontakter med Egypten där fynd av minoisk keramik har gjorts. Många historiker och arkeologer tror också att minoerna deltog i den viktiga metallhandeln i östra Medelhavsområdet under bronsålder.

På vilken ö bodde minoerna?

På Kreta framtonar under 2000-talet f.Kr en märklig kultur som brukar kallas för minoisk. Den har fått sitt namn efter sagokungen Minos – Zeus och Europas son, som enligt legenden regerade på ön. Rekonstruktion av palatset Knossos på Kreta.

När minoiska kulturen?

Den minoiska kulturen på Kreta var en av de största civilisationerna i världen under perioden omkring 3000 till 1400-talet f.Kr och existerade parallellt med de tidiga civilisationerna i Mesopotamien och det forntida Egypten.

Vad upptäckte grekerna i Kreta?

Indoeuropeiska folk slog sig ned i området cirka 3000 f Kr och förde med sig tekniken att gjuta brons. De gav upphov till de första europeiska högkulturerna. Den minoiska kulturen på Kreta (2600–1400 f Kr) hade nära kontakter med Egypten och Mesopotamien och utvecklade ett eget skriftspråk.

Vilken sorts Arkeologiska fynd visar att det fanns en tidig civilisation på Kreta?

Den minoiska kulturen känner vi framför allt genom en handfull stora palatsanläggningar. Det första palatset hittades kring sekelskiftet 1900 av en engelsk arkeolog. Det var Knossos på nordöstra Kreta. Upptäckten kom som en överraskning.

Är tidig grekisk kultur?

En gemensam grekisk kultur Den grekiska kulturen bestod av olika delar. Huvudingredienserna var grekisk mytologi, litteratur, teater, arkitektur, konst, idrott och filosofi… Det antika Greklands storhetstid kan sägas börja redan under 700-talet f.Kr och varade fram till 300-talet f.Kr.

Hur förklaras Mykenes undergång?

Mykene och många andra borgar ödelades och kungadömena gick under. Vilka det var som stod för förödelsen vet vi inte, men 1200-talet f.Kr var en orolig tid i Medelhavsvärlden. Då slogs egyptierna förtvivlat mot några de kallade ”sjöfolken” och samtidigt gick Hettiterriket i Mindre Asien under.

Share this post