Allmänning

Hur var Breiviks uppvaxt?

Hur var Breiviks uppväxt?

Åsne Sierstad beskriver Anders Behring Breiviks barndom som otrygg och psykiskt påfrestande. Med en frånvarande pappa som sa upp kontakten med sonen i tonåren och en mamma som var psykiskt labil efter att själv haft en trasig uppväxt. – Han har utsatts för ett slags ”älsk-hat” från mamman.

Vad var Breiviks motiv?

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag. Geir Lippestad är advokat för terroristen Anders Behring Breivik. Motivet bakom terrorattacken på Utöya var att varna det norska Arbetarpartiet. Anders Behring Breivik, 32, ville också skjuta ihjäl partiets rekryteringsmöjligheter, enligt hans advokat.

Hur många befann sig på Utøya?

I dag, den 22 juli, är det tio år sedan massakern på ön Utøya i Norge. 77 personer miste sitt liv, varav de flesta var tonåringar. Flera minnesceremonier ordnas.

Hur fångades Breivik?

En polis vaktade Breivik medan de andra säkrade ön och hjälpte skadade. Klockan var någonstans mellan 18.32 och 18.34 den 22 juli. En specialstyrka på Utøya riktade sina vapen mot en terrorist.

Hur gick Breivik på Utøya?

18.34 – Anders Behring Breivik grips När insatsstyrkan väl kliver iland på ön – 18.25 – tar det endast nio minuter innan Anders Behring Breivik grips. Under timmen på Utøya lyckas Breivik döda 69 tonåringar och unga vuxna och skada över 100 andra, varav 55 personer allvarligt.

Vad hade Breivik för vapen?

Breivik hade licens för tre vapen, en pistol av märket Glock för att användas på den skytteklubb i vilken han var medlem, ett halvautomatiskt gevär av märket Ruger för jakt samt ett hagelgevär.

Vad var Breiviks mål?

Målet var att döda alla på ön. De han inte lyckades skjuta hoppades han skulle drunkna när de flydde från ön. Breivik beskriver Utöya som Norges bästa mål vid den tidpunkten. I de flesta andra mål han funderat på var många på semester.

Share this post