Frågor

Vilka varmevaxlare kan forekomma i ett FTX system?

Vilka värmeväxlare kan förekomma i ett FTX system?

Efter att luften har passerat tilluftsfiltret så kommer luften fram till det som kännetecknar FTX-system, nämligen värmeväxlaren. Det finns olika slags värmeväxlare som alla varierar i temperaturverkningsgrad. De värmeväxlare som finns är roterande värmeväxlare, plattvärmeväxlare och vätskekopplad värmeväxlare.

Hur fungerar en plattvärmeväxlare?

Tekniken är enkel, där till- och frånluften passerar varandra i ett lamellpaket av veckade aluminiumplåtar. Den varma frånluften värmer upp aluminiumplåtar varvid den kalla tilluften tar upp värmen. Plattvärmeväxlare har verkningsgrader på cirka 60 – 90 %, där motströmsvärmeväxlarna ligger högst.

Hur är en värmeväxlare uppbyggd?

Den roterande värmeväxlaren är uppbyggd kring roterande hjul bestående av veckade aluminiumprofiler där den varma frånluften värmer upp rotorn, som därefter värmer upp den kalla tilluften. Systemet inte helttätt och det finns risk att föroreningar och lukt överförs mellan frånluft och tilluft.

Vilka typer av värmeväxlare finns det?

Värmeväxlare, vilka typer finns det?

  • Plattvärmeväxlare. Plattvärmeväxlaren är den den vanligaste växlaren på marknaden och finns i första hands i en- och flerfamiljhus med separata ventilationsanläggningar i varje lägenhet.
  • Roterande värmeväxlare.
  • Batterivärmeväxlare.
  • Kammarväxlare.

Vad ingår i ett FTX-system?

Ett FTX-system är ett ventilationssystem som tar tillvara på värmen i den utgående, förbrukade, ventilationsluften. Värmeåtervinningen gör att den kalla inkommande luften värms upp i aggregatet (värmeväxlaren) och sedan tillförs rummen i nära nog rumstemperatur.

Hur dimensionera värmeväxlare?

Dimensionering av värmeväxlare Ett antal parametrar behövs för att kunna dimensionera en värmeväxlare: Effektbehov, tillopps- och returtemperatur på primär- och sekundärsida, högsta accepterade tryckfall över växlaren samt tryckklass för systemet. En bra guide är Armatec förfrågningsformulär.

Vad är en roterande värmeväxlare?

Roterande värmeväxlare Den roterande värmeväxlaren är uppbyggd kring roterande hjul bestående av veckade aluminiumprofiler där den varma frånluften värmer upp rotorn, som därefter värmer upp den kalla tilluften. Systemet har många fördelar i jämförelse med andra lösningar.

Share this post