Frågor

Vad ar SS EN ISO 9001?

Vad är SS EN ISO 9001?

ISO 9001 är en internationell ledningssystemstandard vars syfte är att agera som stöd för att kontinuerligt förbättra samt utveckla företag och dess ledningssystem. Vidare bygger standarden på 7 grundläggande principer av kvalitetssäkring för ett företags verksamhetsprocesser.

Vad krävs för ISO 9001?

För att bli certifierad enligt ISO 9001 krävs först och främst att din organisation implementerar kvalitetsledningssystemet och därefter säkerställer att ni uppfyller de krav som finns uppställda i standarden. Allt fler organisationer inser vikten av att vara ISO 9001-certifierade.

Vad är ett integrerat ledningssystem?

Ett ledningssystem, även kallat verksamhetssystem, är högsta ledningens verktyg för att säkerställa att verksamheten bedrivs enligt fastställda riktlinjer. Systemet utgör samtidigt ett stöd för alla medarbetare i deras dagliga arbete.

Varför ska man ha ett ledningssystem?

Ett ledningssystem är ett verktyg för att planera, leda, kontrollera, följa upp och utvärdera organisationens arbete. Det kan ha olika inriktningar såsom kvalitet eller arbetsmiljö. Utifrån inriktning beskrivs det systematiska förbättringsarbetet som bedrivs i verksamheten för att möta uppsatta mål.

Hur har kvalitetsstandarden ISO 9000 vuxit fram?

Den nya utgåvan av kvalitetsstandarderna i ISO 9000-serien har tagit ett stort steg närmare att bli ett redskap för företag att utveckla sitt kvalitetsarbete med fokus på begreppen kund, processer och ständiga förbättringar. Och nu ska även mindre företag på ett bättre sätt än tidigare kunna dra nytta av standarderna.

Har ersatts av ISO?

Under 2018 ersatte ISO 45001 den brittiska standarden OHSAS 18001, som tidigare har varit den vanligast förekommande på arbetsmiljöområdet. ISO 45001 är fastställd som svensk standard och finns i svensk översättning. Sverige har, via SIS, lett den internationella arbetsgruppen som har tagit fram standarden.

Share this post