Ny

Varfor lyser en ficklampa?

Varför lyser en ficklampa?

En ficklampa börjar lysa när man trycker på strömbrytaren, då en av de strömledande trådarna leds till den andra tråden som är kopplad direkt till glödlampan. I den sitter en glödtråd som blir het och avger ljus när strömmen förflyttar sig till den.

Vad använder man UV ficklampa till?

Med en UV ficklampa kan du upptäcka saker som inte syns i vanligt ljus! I UV-ljuset kan du se om sedlar eller ID-handlingar är äkta och se att det verkligen blir rent efter att du städat. UV ficklampan är mycket praktisk att använda som sedeldetektor.

Hur fungerar en batteridriven lampa?

De primära delarna är: Kylflänsar – Kyler elektroniken. Drivkrets – Reglerar ström och spänning till lysdioden. Batteri – Energikällan. Strömbrytare – Tänder och släcker lampan.

Hur kopplar man en ficklampa?

I motsats till en gammaldags glödlampa är det viktigt att den kopplas rätt i förhållande till plus (+) och minus (-). Det längre benet kopplas till plus. Lysdioden förbrukar minimalt med energi. Batteri En källa för elektriska laddningar.

Vad kan man se med en UV lampa?

Genom att lysa på ämnen som fluorescerar (återemitterar ljus) går det att upptäcka t. ex. urinfläckar, kroppsvätskor och kemikalierester.

Vad gör en UV lampa?

En UV-lampa är en lampa, oftast lysrör, som utsöndrar ultraviolett ljus. Den används bland annat i terrarier för att ersätta delar av solljuset (de ultravioletta strålarna) som en vanlig glödlampa inte kan producera och som är nödvändiga för reptiler.

Hur såg den första ficklampan ut?

Den första ficklampan uppfanns år 1898 av batteritillverkaren Joshua Lionel Cowen (som två år senare uppfann modelljärnvägen) och var egentligen tänkt att vara krukväxtbelysning. Den skulle stickas ned i jorden och bestod av ett metallrör med batteri och en glödlampa.

Vilka delar ingår i en ficklampa?

Ficklampan är uppbyggd av flera olika komponenter där varje del är viktig och fyller sin funktion.

  • De primära delarna är: Reflektor – Projicerar/riktar ljuset.
  • Reflektor / Lins.
  • Lysdiod (LED)
  • Kylflänsar.
  • Elektronisk drivkrets.
  • Många inser inte hur viktig drivkretsen är för ficklampans funktion.
  • Batteri.
  • Strömbrytare.

Hur kan man göra en ficklampa?

En krets bestående av två batterier och en lysdiod ska kopplas ihop till en LED-lampa. För att få kretsen sluten måste eleverna själva komma på och designa en strömbrytarfunktion. Utöver detta tillverkas även en reflektor som tillsammans med LED lampan blir en komplett ficklampa.

Hur koppla lampa till batteri?

Lampan i en ficklampa är 2,2 V och behöver därför två 1,5 V batterier för att lysa starkt. Batterierna är kopplade minuspol till minuspol och pluspol till pluspol. Man kan ta bort det ena batteriet utan att lampan slocknar. Lampan får bara 1,5 volt och lyser svagt.

Share this post