Populära

Hur dopar man kisel?

Hur dopar man kisel?

Vad vi gör är att vi byter ut några av kiselatomerna mot fosforatomer. Fosfor innehåller fem elektroner mot kislets fyra elektroner. Denna process kallas att man dopar kiselstrukturen. När kisel med sina fyra elektroner binds till fosfor med fem elektroner får vi en elektron över.

Hur påverkar kisel miljön?

När balansen störs mellan fosfor och kväve i förhållande till kisel så begränsas kiselalgernas tillväxt. I förlängningen kan den minskade halten kisel påverka hela ekosystemet eftersom kiselalger är föda till djurplankton som i sin tur äts av fiskar.

Hur ändras strömmen vid emittern då man ökar och minskar strömmen som kommer in vid basen?

När strömmen som flyter genom bas och emitter varierar, så varierar strömmen genom kollektor och emitter på samma sätt men betydligt starkare. I en PNP-transistor flyter strömmarna åt motsatt håll som i en NPN-transistor. Transistorer används bland annat i förstärkare.

Hur ökar man ledningsförmågan hos en halvledare?

Ett rent halvledarmaterial som till exempel kisel leder ström genom termiskt exciterade elektroner. Det gör att ledningsförmågan i ett halvledarmaterial ökar dramatiskt med temperaturen, då antalet tillgängliga exciterade elektroner ökar exponentiellt med temperaturen.

Vem tillverkar halvledare?

Intel, Samsung och TSMC, det är de tre största tillverkarna av halvledare varav TSM har 50 procent av marknaden. Men så har det inte alltid varit. För tjugo år sedan hade alla stora tillverkare som Ericsson, IBM, AMD och många fler företag egna fabriker.

Hur transistorer fungerar?

Transistorn är är som elektriska ”ventiler” som går att stänga och öppna. Transistorn kan kopiera en liten elektrisk ström till en starkare. Det används i stereoförstärkare så det kommer ljud ur högtalarna. En av de första apparaterna som hade transistorer i sig var radion.

Hur går strömmen i en Trådspel?

a: Ringen nuddar tråden och transistorerna leder ström som flyter genom R1 och D1, som tänds. Samtidigt laddas kapacitansen C1 upp till 9V, det går väldigt snabbt. b: Ringen rör inte vid tråden längre. C1 urladdas genom transistorerna och gör så att de fortsätter att leda ström genom R1 och D1.

Share this post