Rekommendationer

Vad ar kraftsystem?

Vad är kraftsystem?

Fysisk överföring av el Alla anläggningar som på något sätt ingår i den fysiska överföringen av el ingår i kraftsystemet. Kraftsystemet består alltså av alla kraftproduktionsmoduler, förbrukningsanläggningar eller nätelement.

Vilka elområden finns i Sverige?

Sverige fick fyra elområden – från SE1 i norr till SE4 längst i söder. Sedan dess förhåller sig elpriset i respektive elområde till ett gemensamt riktpris, ett så kallat systempris. När ett område kan tillgodose hela sin konsumtion med egenproducerad el så följer man systempriset.

Hur fungerar stamnät?

Stamnätet är som stora kroppspulsådern i det svenska elnätet. Det transporterar enorma mängder el från kraftverken ut i landet genom långa ledningar där spänningen är så hög som 400 000 volt. Där stamnätet slutar transformeras elen ner till ca 100 000 volts spänning och leds vidare ut i regionnäten.

Vad är balansering av nät?

En av Svenska kraftnäts viktigaste uppgifter är att upprätthålla kortsiktig balans mellan produktion och förbrukning av el i i det svenska elsystemet. Balansering innebär enkelt förklarat att säkerställa att det varje sekund tillförs lika mycket el till kraftsystemet som det förbrukas.

Vad styr elmarknaden?

Elmarknaden och det fysiska elnätet hänger ihop Ingen balans, ingen leverans. Elmarknaden måste därför utformas efter förutsättningarna i det fysiska elnätet. Det påverkar utformningen av roller och ansvar men även utbud och efterfrågan, vad som handlas, hur av vem och till vilket pris.

Hur fungerar den svenska elmarknaden?

Elmarknadens organisation Det finns två flöden, ett fysiskt och ett ekonomiskt. Det fysiska flödet, det vill säga elleveransen går från producenten via elnätet till kunden. Det ekonomiska flödet går från kunden till producenten via elhandlare och elbörsen, elnätsföretaget får också betalt för elnätsleveransen.

Vad är det för skillnad på elnät och elhandel?

Om elnätet är rälsen så är elhandlaren ansvarig för tågen. Du kan fritt välja din elhandlare. Däremot är du bunden till det elnät som finns där du bor, alltså kan du inte välja ditt elnätsbolag. Vi rekommenderar alltid att man gör ett aktivt val av elhandlare.

https://www.youtube.com/watch?v=-5Uo36wi4LQ

Share this post