Frågor

Vad har en spole for funktion?

Vad har en spole för funktion?

En spole är en tråd som är lindad i spiral. Denna enkla komponent används bl. a. i apparater för att filtrera eller välja ut signaler av bestämd frekvens.

Vad används en induktor till?

Induktorer förekommer som spolar och drosslar. Induktorer används bland annat för att välja ut eller blockera vissa frekvenser, eller som ”stötdämpare” för snabba förändringar i den elektriska strömmen (en spole kan vara seriekopplad med en lampa för att förhindra att lampan värms upp för fort).

Vad innebär en induktiv krets?

Växelström genom en induktiv krets En induktans orsakar en fasskillnad mellan spänning och ström. Denna fasvridning är positiv för en induktiv krets, det vill säga, fasmässigt kommer spänningen att ligga före strömmen.

Vad gör en drossel?

En drossel används bland annat för att dämpa störningar i en elektrisk krets. Det är en spole av isolerad tråd som är lindad runt en magnetisk kärna. Kärnan består oftast av järn, järnpulver eller ferrit. Drosseln används för att strypa (därav engelska namnet ”choke”) höga frekvenser och låta låga passera.

Vad är induktans?

, benämning för en elektrisk komponent och ett mått på en spoles egenskap att motsätta sig förändringar i en pålagd ström. Induktanser används nästan uteslutande inom växelströmsteknik, men för att enklast beskriva effekten av en induktans börjar vi med likströmmen.

Vart används elektromagnet?

Elektromagneter används bland annat i elmotorer, elektriska lås, högtalare, lyftkranar på metallskroten, MRT-undersökning på sjukhuset och tåg som drivs av magnetiska krafter, så kallade maglevtåg.

Vad kan vi använda Lenz lag till?

Lenz lag. Den inducerade spänningen/strömmen/magnetfältet har en sådan riktning att den motverkar orsaken till sin egen uppkomst. I lättare ord betyder detta att om en ledare accelererar neråt i ett magnetfält så kommer det att induceras ett sådant magnetfält och en sådan ström som ger en kraft på ledaren uppåt.

Vad är en impedans?

Elektrisk impedans är det elektriska motståndet för en växelström och mäts i SI-enheten ohm (Ω). Impedansen består av två mot varandra vinkelräta (ortogonala) komponenter, en resistans och en reaktans.

Share this post