Populära

Hur fungerar tandningen pa en bil?

Hur fungerar tändningen på en bil?

I tändspolens primärlindning byggs ett magnetfält upp. När brytarspetarna sedan öppnas av axeln i fördelaren bryts strömmen genom primärlindningen och magnetfältet kollapsar, vilket inducerar en kort puls med hög spänning i sekundärlindningen.

Hur fungerar tändningen?

Ett tändsystem med brytarkontakter fungerar i princip på följande vis: Man slår på tändningen vilket leder till att ström passerar genom tändspolens primärlindning. På andra sidan av tändspolen sitter brytarkontakterna vilka påverkas av en kamnock som öppnar och stänger dessa synkront med vevaxelns rotation.

Hur ställer man Brytarspetsar?

Du snurrar på vevaxeln tills brytaren öppnar som mest. Sen ställer du den tills bladmåttet går lätt igenom men ändå nuddar båda sidorna av brytaren. Du ska hälst slipa ner ytorna på brytarna också för de brukar bildas som en liten knopp på dem som kan ställa till tändningen.

Hur mycket Förtändning moped?

Generellt ska förtändningen på en mopedmotor vara 2-2,5 millimeter, vilket är hur långt kolven har kvar till övre dödläget när gnistan kommer. Tändningen justerar man sist genom att vrida hela tändplattan med eller mot svänghjulets rotationsriktning.

Vad är Kamvinkel?

På batteritändsystem kan man mäta brytaravståndet rent mekaniskt med ett bladmått, men man kan mer exakt mäta det elektrisk genom att mäta den så kallade kamvinkeln (Dwell på amerikanska). Detta är ett mått i grader på hur länge brytarna är slutna, alltså i kontakt med varandra.

När ska brytare öppna?

vara ett streck som ska linjera mot märkningen i blocket (eller motsvarande) när kolven är vid övre dödpunkt (högst upp i cylindern) för att visa att svänghjulet faktiskt sitter rätt på vevaxeln, och en annan märkning strax före övre dödpunkt som visar att brytaren ska öppna där.

Vad händer om tändningen är för tidig?

För tidig tändning kan leda till att motorn börjar spika, och det är mycket skadligt för motorn. För sen tändning kan leda till överhettning, då avgasen brinner för fullt då avgasventilen öppnar, och inte får kylning från sätet och topplocket.

Share this post