Populära

Hur fungerar svanghjulet?

Hur fungerar svänghjulet?

Enkelt uttryckt, lagrar svänghjulet rörelseenergi från förbränningen för att hålla vevaxeln i rörelse mellan motorns arbetsfaser eller takter. Svänghjulet lagrar energi när vridmoment anbringas av energikällan och avger den lagrade energin när energikällan inte längre anbringar något vridmoment.

Vad händer om svänghjulet går sönder?

Går svänghjulet däremot sönder kan mycket i dess omgivning bli skadat. Som så ofta ger en mer komplicerad konstruktion högre reparationskostnader om den havererar och det är det du tyvärr drabbats av.

När ska man byta svänghjul?

Re: Måste man byta svänghjulet vid kopplingsbyte För så länge det inte rasslar/bankar högljutt eller att du får ett väldigt LÅGT dragläge med bromsvätskeförlust, eller att kopplingen slirar eller hugger så den är okörbar, så är det bara att tuta och köra.

Hur får man bort svänghjulet?

En enkel och skonsam metod är att dra ett vanligt spännband runt svänghjulet. Sedan sticker man in en större skruvmejsel mellan band och svänghjul och vrider om mejseln något varv så det stramar åt. Nu har man ett bra handtag.

Måste man byta svänghjul vid Kopplingsbyte?

Att byta svänghjul ingår INTE i kopplingsbyte. Dessutom bör man, om man demonterar/byter svänghjul, kolla bakre ramlagrets packbox och för säkerhets skull byta även den – speciellt på en äldre bil som körts långt.

Vad är en Tändplatta?

Tändplattans läge bestämmer tändpunkten, förtändningen, på motorn. När man ställer tändningen så börjar man med att justera brytaravståndet. Därefter vrider man tändplattan med- eller motsols till brytarna öppnar när kolven står i det förtändningsläge som gäller för den aktuella motorn.

Vart sitter svänghjulet?

Svänghjulet sitter på vevaxeln och lamellerna sitter på tryckplattan och det är den man lossar på för att byta lameller.

När behöver man byta svänghjul?

Vad är Kopplingssats?

Kopplingsanordningen återfinns i bilens motorrum. Kopplingen består av tre delar: Själva kopplingsmekanismen, kopplingslamellen och urtrampningslagret. En kopplingsanordning har en genomsnittlig livslängd på 1 km för ett bensindrivet fordon och 15 km för en dieselmotor.

Share this post