Trendig

Vad ar relativ energibrist?

Vad är relativ energibrist?

RELATIV ENERGIBRIST är när en idrottare i långa perioder har en för låg energi- tillgänglighet och kroppen skruvar ner för viloämnesomsättningen och grund- läggande fysiologiska processer för att återupprätta energibalansen.

Hur känns energibrist?

Energibrist leder till hormonella förändringar, menstruationsrubbningar, en ökad risk för skador och benskörhet och till nedsatt prestation. Andra vanliga symptom är låg viloämnesomsättning, mag-tarmkanalsproblem, lågt blodsocker och blodtryck samt förhöjt kolesterol.

Vad är Energitillgänglighet?

Finns det inte tillräckligt mycket energi kvar för att täcka din kropps grundläggande behov, har du en låg energitillgänglighet eller en relativ energibrist. Hur mycket du behöver äta för att undvika en låg energitillgänglighet är inte helt solklart.

Vad händer i kroppen vid energibrist?

Energibristen gör att hormoner som bland annat styr ämnesomsättning, reproduktion och tillväxt minskar i mängd och stresshormonerna ökar. Det i sin tur ökar risken för menstruationsrubbningar och nedsatt skelettstyrka, som kan lägga grunden för andra sjukdomar i framtiden.

Har Sverige brist på el?

Elbrist I Sverige använder vi varje år ungefär 140 TWh och vanligtvis är inhemsk elproduktion tillräcklig för att täcka behovet av elenergi. Sedan år 2011 har Sverige producerat mer elenergi under året än vi använt i landet och vi har därför kunnat exportera el. Vi har alltså inte elbrist.

Vad tror du är viktigt att tänka på som idrottare för att orka träna ordentligt och upprätthålla en hög nivå?

Vill du träna högintensivt och prestera på topp måste du se till att ha välfyllda kolhydratdepåer. Fett är den huvudsakliga energikällan i vila. Ju mer intensitet desto mer kolhydrat använder vi, relativt sett. Är du en idrottare med hög träningsbelastning behöver du få i dig fett för att täcka ditt energibehov.

Hur mycket tränar en elitlöpare?

Faktum är att elitlöpare tränar mest lågintensivt, upp till 75-80 procent av passen. Endast 15-20 procent av träningen är högintensiv. – Men då är de passen stenhårda, då ligger du på runt 95 procent av din maxpuls.

Hur mycket förbränner en elitidrottare?

En elitidrottare kan ofta behöva äta 5000 kalorier per dygn jämfört med ca 2000 kalorier för en person som inte tränar, för att göra det måste de nästan äta söta och feta produkter. Att äta fiberberikade eller lightprodukter tar helt enkelt för mycket plats i magen. Man har mycket större marginaler som elitidrottare.

Share this post