Blogga

Hur ar det nar det blir Efterstarr?

Hur är det när det blir Efterstarr?

Efterstarr visar sig på samma sätt som grå starr, det vill säga en gradvis försämring av synen. Du ser suddigare med svagare konturer, kan bli ljuskänslig, samt få en sämre avståndsbedömning. Symptomen kan ibland visa sig snabbt efter operationen, men i många fall tar det år innan de uppstår.

Kan Efterstarr försvinna av sig själv?

Detta leder till slutsatsen att det för närvarande inte finns något som talar för att efterstarr går tillbaka av sig själv.

Kan man få Efterstarr mer än en gång?

Dock kan det förekomma, om än sällsynt, att celler utvecklas i den bakre kapselns utrymme eller i kapselns öppning till följd av den första behandlingen – vilket leder till att efterstarren kommer tillbaka. I detta sällsynta fall kan man behandla med YAG-laser på nytt.

Hur behandlar man Efterstarr?

För att återställa din syn och avlägsna efterstarren bakom linsen använder man sig av en YAG-laser. Principen är enkel. Lasern skjuter små hål i detta frostade lager och släpper därmed igenom mer ljus för att man ska se bättre. Behandlingen är smärtfri, utförs utan att behöva gå in i ögat och tar endast några minuter.

Hur snabbt kan Efterstarr komma?

Efterstarr behandlas med en speciell laser, YAG-laser. Symtom på efterstarr kan ibland komma några veckor efter grå starr-behandlingen, det kan även dröja upp till flera år innan det uppkommer besvär. Symtomen är som vid grå starr, gradvis försämring av synen, du ser suddigare och konturer blir svagare.

Kan Efterstarr tillbakabildas?

Hennes avhandling visar också att risken för efterstarr är olika för olika linsproteser. Att använda mer moderna linsproteser ger lägre risk. I en annan av studierna följde Karin Sundelin patienter under tre år och såg då att efterstarr i vissa fall kunde tillbakabildas av sig själv.

Är Efterstarr farligt?

Med efterstarr menas att det har bildats en grumlig hinna/beläggning bakom den inopererade plastlinsen i ögat som gör att synen försämras. I vissa fall kan även en hinna bildas på den främre ytan av plastlinsen. Tillståndet är inte farligt på något sätt och är oftast relativt enkelt att behandla.

Kan man få grå starr två gånger?

Det finns inga mediciner som hjälper mot grå starr och en gråstarroperation är den enda behandlingsmetoden. Grå starr botas helt med en gråstarrsoperation och kan alltså inte komma tillbaka. Sjukdomen förekommer oftast i högre åldrar, även om det kan uppkomma också hos yngre.

Bakom linsen kvarlämnas en kapsel, som ett stöd för den konstgjorda linsen. Denna kapsel kan bli grumlig, så kallad efterstarr, på samma sätt som linsen blir grumlig när man får grå starr. Symtomen är även desamma som vid grå starr. Sämre syn, ljuskänslighet, sämre avståndsbedömning med mera.

Är det vanligt med Efterstarr?

Efterstarr är en av de mest vanliga biverkningarna som drabbar 5-30% av patienter som har genomgått ett linsbyte- eller en gråstarroperation. Den kan komma redan efter ett par månader, men även några år efter operationen.

Share this post