Populära

Vart kommer pioner ifran?

Vart kommer pioner ifrån?

Det finns ca 30 vildarter av pioner. De växer i ett bälte från Spanien, Portugal över medelhavsländerna bort till Kina och Japan. En art växer söder om medelhavet, Paeonia coriacea, och i Nordamerika finns det 2 arter, Paeonia brownii och Paeonia californica.

Vad heter Luktpion på latin?

Paeonia lactifloraLuktpion / Vetenskapligt namn

Är pion giftig?

Relaterad information. Växten, speciellt roten, innehåller ämnen som använts medicinskt. Förgiftningar genom förtäring av själva växten är inte kända. Att smaka en liten mängd kan betraktas som ofarligt.

Hur tar man hand om pioner?

Pioner vill stå grunt, rötterna ska bara komma precis under jordytan. Om pionerna inte blommar kan det vara ett tecken på att de står för djupt. Busk/trädpion vill stå något djupare och få mer plats för sina rötter. Gödsla med naturgödsel på våren, efter blomning är det bra att strö ut lite benmjöl runt pionerna.

Vad heter pion på latin?

PaeoniaPionsläktet / Vetenskapligt namn

Hur många olika pioner finns det?

Intressanta fakta om pion Pionen har fem olika blomtyper: enkelblommande, halvfyllda, fyllda, japanska och anemoneblommande. Plantan har tjocka, knölliknande rötter. I släktet finns bondpion, buskpion, dillpion, korallpion, luktpion, rosenpion och sidenpion. Pionen samlar näring i sina stora rotsockar under sommaren.

När blommar pioner första gången?

Pioner blommar i maj och juni beroende på sort och växtplats. Vissa sorter av busk -/trädpion kan blomma om i september.

Är pioner ätliga?

Pioner tillhör ranunkelväxter och många växter tillhörande denna familj är giftiga. Men Giftinformationscentralen säger så här: ”Paeonia-arter Växten, speciellt roten, innehåller ämnen som använts medicinskt. Förgiftningar genom förtäring av själva växten ej kända.

När börjar pioner växa?

När ska man plantera pioner? Barrotade pioner (plantor i vila och utan jordklump) – bör planteras tidigt på hösten. Då finns minst risk för att skada rötterna. Krukodlade pioner kan man plantera hela säsongen.

Vilken pion blommar längst?

Pioner och deras blomningstider De tidigaste blommar i slutet av maj, några sorter visar sin prakt fram till midsommar. Luktpioner, blommar lagom till midsommar, några först i början av juli. Buskpioner/Trädpioner, blommar från början av juni till midsommar, vildarter först, luteahybrider senare.

Varför ändrar pioner färg?

Denna skiftning i färg är en effekt av genmodifiering och noggrann framodling. Denna odlingsprocess gör att pioner idag finns att hitta i så gott som alla färger du kan tänka dig, med massa olika kombinationer av färg på såväl pistill och frökapslar som blomblad. Du kan hitta en pion i nästan vilken färg du vill.

När blommar Buskpioner?

En buskpion blir höjdpunkten i din trädgård när den slår ut med sina tallriksstora, kraftigt doftande blommor i slutet på maj eller början av juni.

Vad gör man med pioner på hösten?

Pioner ska klippas ner på hösten. Du ska inte göra detta förrän minst 50 % av bladverket har vissnat. Kasta noga bort alla bortklippta delar.

Vad gör man med pionerna när de har blommat ut?

Låt pionens bladverk vara kvar när den blommat över eftersom bladen tar upp näring till rotsystemet. Ta bort bladen tidigt på våren för att minska risken för angrepp av svamp.

Vilken pion ska man välja?

Titta på vilken höjd det står att pionen ska nå. Det kan skilja sig några centimeter från det vanligaste höjden till den plats du har. Men om det står 110 cm kan du förvänta dig att den kommer nå 100 cm. Placera de högre lite längre bak så att ingen liten sötnos blir skymd.

När kan man klippa ner buskpion?

Vårvinterbeskärning av gammal ved på buskpion:

  1. När buskpionen (alternativt namn trädpion) precis börjar på att vakna från sin vintervila, är det en bra tid att beskära allt dött och skräpigt.
  2. Hela döda grenar knipsas av ända ner till 0,5 cm innan en förgrening.

När pionen har blommat?

Gödsla med naturgödsel på våren, efter blomning är det bra att strö ut lite benmjöl runt pionerna. Vattna på våren och försommaren så blir blommorna större. På sensommaren eller tidig vår klipper du bort de nervissnade stjälkarna och gör på så vis plats till de nya röda vackra skotten som tittar upp på våren.

Share this post