Allmänning

Vad ar dynamisk balansering?

Vad är dynamisk balansering?

Dynamisk balansering Det är en teknik där snurrande balansaxlar kopplade till en dator används för att mäta däcket på alla tre axlarna. Mekanikern placerar ett fullständigt monterat hjul och däck på en maskin och roterar dem med en hastighet som sträcker sig från 16–25 km/h till 88–96 km/h.

När behövs Hjulbalansering?

Då ska du balansera däcken Ett bra tillfälle för att göra en balansering är när du byter till vinterdäck på hösten eller från vinterdäck till sommardäck när våren kommer. På så vis får du en regelbunden översyn av däckens balans. Oftast räcker det med att genomföra själva kontrollen.

Hur kan föraren känna av en dynamisk obalans?

Då rullar däcket inte jämnt. Däcket och hjulet rör sig i riktning uppåt och nedåt. Dynamisk obalans: Inträffar när vikten är ojämn på den ena eller båda sidorna av däckets/hjulets laterala centrumlinje. Dynamisk obalans kan göra att däcket kränger från sida till sida eller skakar.

Vad kostar en balansering?

Att balansera ett enda hjul brukar kosta runt 100 till 200 kronor. Men ofta måste man kontrollera alla fyra hjul eftersom du inte vet vart obalansen kommer från. Därför kan den slutliga räkningen mycket väl landa på några hundralappar, men tur nog tar jobbet inte särskilt lång tid.

Varför guppar bilen?

Att bilen ”guppar” beror nog på däcken eller fälgarna. För det kan väl inte vara som så att varvtalsregulatorn slår till och från när du har ”plattan i mattan”? *) från och med 2019 åter mekanisk med ”spak”.

Hur märker jag skillnaden på statisk och dynamisk obalans i bilen?

Statisk däckobalans kan innebära att hjulet studsar och att det uppstår vibrationer. Det orsakas av att hjulet består av både lätta och tunga delar och att det gör det svårare för hjulet att rulla jämnt. Dynamisk däckbalans handlar om att de båda sidorna av ett däck ska väga lika mycket.

Share this post