Ny

Hur dodar samer renar?

Hur dödar samer renar?

Alla renar måste bedövas innan slakt genom ett skott med skjutvapen eller bultpistol i huvudet. Efter bedövning slaktas renarna genom att halsen skärs upp och de förblöder. Det fanns år 2014 totalt 15 godkända slakterier och samebyar med tillstånd att slakta renar.

Kan renar vara farliga?

Renar är absolut inte farliga för dig som besökare men tänk på att ditt besök och uppträdande kan innebära störningar för renskötseln om du inte tänker dig för.

Hur sköter samerna sina renar?

Vid intensiv renskötsel har renskötaren ständigt kontroll över hjorden, som hålls väl samlad. Renarna blir tama och lätthanterliga. Vid extensiv renskötsel får hjordarna sprida ut sig över större områden och bevakas på håll för att inte skingras. Renarna blir då inte lika vana vid närkontakt med människan.

Vad gör samerna med renarna?

Renskötseln av idag är främst inriktad på köttproduktion. Tämjda renar används numera mest inom turismen eller för ”renrace”. Renskötseln spelar fortfarande stor roll i den samiska kulturen. Den är en traditionsbärare med stort symbolvärde.

Är renar aggressiva?

86-åringen säger att renarna normalt är fredliga men kan bli lite aggressiva under brunsten.

Kan man klappa renar?

Klappa och mata samernas tama renar och årets nyfödda renkalvar. Upplev känslan när renarna kommer och äter ur dina händer och hur mjuk deras päls och mule är när du klappar dem. Fin aktivitet för barn! Lär dig vilket fantastiskt djur renen är och hur väl anpassad den är för att klara ett arktiskt klimat.

Vad tjänar samerna pengar på?

Hur dödar man renar?

Den som slaktar eller avlivar djuren måste hantera dem lugnt, ha kunskap om reglerna och behärska avlivningsmetoden. Det är också viktigt att ta hand om döda renar och biprodukter från slakt på ett säkert sätt….Dessa bedövningsmetoder får du använda på renar:

  1. bultpistol.
  2. kulvapen.
  3. hagelgevär.

Share this post