Trendig

Hur beter sig bilen med trasig tandspole?

Hur beter sig bilen med trasig tändspole?

Instabil tomgång. Detta kan orsakas av mekaniskt skadade tändkablar och en kortslutning i spollindningen. Motorn går ryckigt vid acceleration. Detta funktionsfel kan orsakas av att vatten hamnar på spolarna, tändstiften eller tändkablarna.

Hur ofta ska man byta tändspole?

Till skillnad från tändstift kan tändspolar bytas ut individuellt utan några problem. Detta gäller dock inte om din biltillverkare eller fordonsmodell är känd för att ha problem med sina tändspolar. I sådana fall är det en god idé att byta ut samtliga tändspolar för att undvika risken för fel senare.

Hur vet man om tändspolen är dålig?

Om tändspolen är felaktig betyder det ofta att tändstiftet inte får den kraft som krävs för att skapa den gnista som behövs för att starta ditt fordon. Och om de kan göra en gnista kommer den att vara svag och du kan behöva vrida nyckeln flera gånger för att få bilen igång.

Vad gör en tändspole?

Tändspole är en komponent i bland annat Ottomotorers tändsystem, som under ett kort ögonblick kan generera en så hög spänning, att ett tändstift ger en gnista, vilken antänder bränslet i förbränningsrummet. Om tändspolen får sin energi från en roterande permanentmagnet kallas den ofta bara magnet.

Hur vet man om Tändmodulen är trasig?

Den startar och går en liten stund tills den blir lite varm . Börjar då gå ojämnt . bluddra och vill stanna ,gasar man på kan den misstända nån gång. Bytte bränslerelä på den ingen skillnad .

Vad händer när tändspolen går sönder?

En tändspole kan orsaka driftsstörningar, men sällan totalt motorstopp. Om bilen stannar helt kan det röra sig om ett problem med motorns reläbox (BSM). Det kan också röra sig om ett mjukvarufel i motordatorn.

Hur kopplas tändspole?

Den kabel som gick till ”1” på gamla spolen ska i sin tur anslutas till ” –” på nya spolen. Kondensatorn ansluts alltid på jordsidan av spolen, alltså där brytarna är anslutna och därifrån till jord. I ditt fall ska kondensatorn då sitta mellan spolens ” –” och jord.

Hur påverkas motorn av att tändningen är för sen?

För tidig tändning kan leda till att motorn börjar spika, och det är mycket skadligt för motorn. För sen tändning kan leda till överhettning, då avgasen brinner för fullt då avgasventilen öppnar, och inte får kylning från sätet och topplocket.

Hur anges Tändläget alltså när gnistan ska komma i förhållande till vevaxelns rotation?

På vevaxelns remskiva för till exempel kylfläkten, hade man en markering av en exakt vinkel i förhållande till kolvens övre vändpunkt. Genom att låta stroboskoplampan glimma mot remskivan så såg man ett smalt streck belysa tändläget (lampan blinkade så kort tid att det bara motsvarade någon grad på skivan).

Share this post