Rekommendationer

Hur fungerar ett sandfang?

Hur fungerar ett sandfång?

Den mekaniska reningen består av ett rensningsgaller där skräp som aldrig borde ha spolats ner i avloppet fastnar. Efter rensningsgallret kommer vattnet till en bassäng som kallas för sandfånget. Här sjunker sand till botten och kan tas bort från vattnet. Sanden återanvänds till att sanda gator när det är halt.

Varför sandfång?

Sandfång inkl. Användes före stenkista eller dräneringsmodul. Sandfånget förhindrar små partiklar och sand att ta sig ner till stenkista eller dräneringsmodul.

Sandfånget. Här avskiljs sedan sand och andra tyngre partiklar; allt som är tyngre än vatten sjunker till botten. Sanden pumpas från botten upp till en ränna och in i en sandavvattnare. Sanden går därefter vidare till en stor container.

Hur påverkar damm kroppen?

Gemensamt är att dammpartiklar som fastnat i lungblåsorna orsakar en inflammatorisk reaktion som leder till att det bildas ärrvävnad (lungfibros). Ju mer damm en person utsätts för, desto mer ärrvävnad bildas och desto sämre blir lungfunktionen. Silikos och asbestos är de allvarligaste formerna av dammlunga.

Hur går mekanisk rening till?

Mekanisk rening Den mekaniska reningen består av ett rensgaller där skräp fastnar. Efter rensgallret kommer vattnet till en bassäng som kallas för sandfånget. Här sjunker sand till botten och kan tas bort från vattnet. I nästa bassäng skiljs vattnet från fett och andra partiklar.

Vilka typer av damm kan innebära en hälsorisk vid inandning?

Övrigt damm uppstår vid arbete med t ex gips, glasull, mineralull, marmor mm. Hälsorisker: Lungskador t ex silikos (stendammlunga), lungcancer, astma eller KOL (Kroniskt obstruktiv lungsjukdom) som omfattar sjukdomar som kronisk bronkit och emfysem. Byggdamm kan även ge upphov till allergier.

Hur mycket damm är farligt?

Ofta består alltså damm av vanliga saker som inte är särskilt farliga för vår hälsa. Men damm kan också innehålla mögel, bakterier, virus och kvalster, och det är därför det är så viktigt att regelbundet damma så att man inte andas in farliga saker. Detta gäller särskilt om man har småbarn som ofta är på golvet.

Kan man bli sjuk av damm?

Kvalster & damm Kvalster är mycket små spindelliknande djur, som lever på avfallna hudflagor och förökar sig i varma miljöer med hög luftfuktighet. De trivs bäst i våra sängar men finns också i vanligt bostadsdamm. Deras avföring är starkt allergiframkallande och kan ge upphov till astma och allergisk snuva.

Vart tar slammet vägen?

Slammet rötas, det vill säga bryts ned i en syrefri miljö, tillsammans med fett från fettavskiljare. Efter avvattning är 70 000 ton slam kvar, som kan användas som växtnäring. Vid rötningen bildas metan och koldioxid, det vill säga biogas.

Varför sprutas luft in i vattnet?

Man sprutar in luft i vattnet för att ta bort järn och andra metaller. Metallerna förenar sig med luftens syre – det vill säga oxideras – och faller till botten. Samtidigt försvinner en del gaser som har löst sig i vattnet – till exempel svavelväte som luktar sura ägg.

Hur farligt är trädamm?

Exponering för trädamm utgör en allvarlig hälsorisk. När man andas in trädamm påverkas luftvägarna och i värsta fall kan detta leda till kronisk bronkit, astma och förändringar i lungfunktionen.

Vad är silikos?

Silikos, dvs. stendammlunga, är en fibrotisk (ökning av bindvävnaden) lungsjukdom som orsakas av kristallin kiseloxid (kvarts).

Share this post