Allmänning

Vad ar radioaktiva lakemedel?

Vad är radioaktiva läkemedel?

Lag (1988:221). 2 § Med */k/ radioaktivt läkemedel */-k/ förstås en vara som avger joniserande strålning och är avsedd att användas vid undersökning eller sjukdomsbehandling av människor samt därvid införas i eller anbringas på människokroppen.

Vad kan radioaktiva ämnen användas till?

Exempel på användning av joniserande strålning inom ett flertal områden i industrin:

  • Vid kontroll av nivåer i tankar och för tjocklekskontroll vid papperstillverkning.
  • Inom billackering och andra verksamheter där det finns behov av dammfria ytor används strålning för att eliminera statisk elektricitet.

Vilka är källor för joniserande strålning?

Inom ett flertal verksamheter används joniserande strålning i olika syften. Joniserande strålning kan avges från radioaktiva ämnen i form av öppna eller slutna strålkällor eller alstras i tekniska anordningar som innehåller röntgenrör eller en accelerator.

Vilken praktisk användning har vi av radioaktiv strålning?

Joniserande strålning kan både användas för gott och ont. I sjukvården används den för att röntga patienter, och för behandla cancer. Användes under andra världskriget av USA på de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki med förödande effekt.

Vad används strålning?

Strålning och ultraljud används inom vården för att med olika tekniker ta bilder av kroppens olika delar för att ställa diagnos. Strålning används också vid behandling av vissa sjukdomar eftersom strålning kan slå ut sjuka celler. Du kan också utsättas för strålning när du assisterar en anhörig vid en undersökning.

Vad kan man använda radioaktivitet till?

Exempel på användning av joniserande strålning inom ett flertal områden i industrin: Vid kontroll av nivåer i tankar och för tjocklekskontroll vid papperstillverkning. Inom billackering och andra verksamheter där det finns behov av dammfria ytor används strålning för att eliminera statisk elektricitet.

Share this post