Ny

Varfor BRT?

Varför BRT?

BRT (Bus Rapid Transit) är ett transportsystem som erbjuder snabbare resor i städer än vanliga stadsbussar. Detta uppnås genom förbättrad infrastruktur och tekniska hjälpmedel som ger bussen prioritet före övrig trafik.

Hur hög får en buss i linjetrafik vara?

D1-bussar får ha en längd av högst 8 meter, oavsett antal axlar. En tvåaxlad buss får vara 13,5 meter lång och 2,55 meter bred. En treaxlad buss får vara högst 15 meter lång och 2,55 meter bred. En treaxlad ledbuss får vara högst 18,75 meter lång och 2,55 meter bred.

Hur lång är en busshållplats?

Enligt nuvarande trafikförordning (1998:1276) och gällande EU-regler får en buss vara som längst 18,75 meter. Det gäller såväl i stadstrafik som för långfärdsbussar.

Vad innebär begreppet BRT inom busstrafiken?

BRT (Bus Rapid Transit) Översätts ibland med ”superbuss” eller ”superbusskoncept”. BRT är mer än en snabbuss. Konceptet handlar om att kombinera åtgärder inom samhällsplanering, infrastruktur, fordon och trafikering på ett sätt som skapar en strukturbildande och i alla delar attraktiv kollektivtrafik.

Vad kostar BRT Örebro?

Så ska BRT-systemet i Örebro se ut när det är färdigbyggt. Karta: Örebro kommun. En första BRT-linje ska gå mellan Brickebacken och Tegnérlunden och beräknas kosta mellan 185 och 250 miljoner kronor. Hälften av investeringskostnaderna ska staten stå för.

Vad ingår i linjetrafik?

Linjetrafik är yrkesmässig trafik för persontransporter som är tidtabellsbunden, det vill säga den går vid regelbundna tider längs bestämda färdvägar, och passagerarna får stiga på och av vid i förväg bestämda hållplatser. Linjetrafik ska vara allmänt tillgänglig. Ersättningen bestäms för varje passagerare för sig.

Vad är en Bytespunkt?

Bytespunkt. Det saknas en entydig definition av begreppet bytespunkt. Ofta menas en hållplats där resenären kan göra ett byte mellan olika linjer i samma trafikslag eller byte till ett annat trafikslag, jämför resecentrum.

Share this post