Rekommendationer

Vad oppnar ventilerna i cylinderblocket under korning?

Vad öppnar ventilerna i cylinderblocket under körning?

Den första takten i motorns arbetscykel är insugningstakten. Det fungerar så att kolven går från övre läge till nedre vändläge, inloppsventilen är öppen vid detta läge och avgasventilen stängd. När kolven rör sig från övre vändläge och inloppsventilen är öppen sugs bränsleblandningen in i cylindern.

Vad innebär tvåtaktsmotor?

En tvåtaktsmotor är en kolvmotor, av utförandet ottomotor eller dieselmotor, som bygger på att kolven i varje rörelse uppåt (och därmed varannan rörelse totalt sett) komprimerar bränsleblandningen, varefter denna antänds.

Vad menas med fyrtakt?

Fyrtakt är inom musiken en taktart som innebär att det är fyra taktslag i varje takt.

Vad är 4 takts bensin?

De flesta tvåtaktsmotorer är byggda för att köras på bränsle med några procent olja som smörjmedel. I fyrtaktsmotorn förses motorn normalt sett med smörjmedel från ett separat oljetråg. Om du är osäker på om din motor är tvåtakt eller fyrtakt, kolla om det finns ett separat oljetråg eller en oljesticka.

Hur fungerar en kolvmotor?

En kolvmotor är en motor som omvandlar ett gas- eller vätsketryck i en cylinder (maskindel) till en mekanisk rörelse av en kolv (maskindel) i cylindern. Kolven driver via en vevstake en vevaxel, som ger ett utgående vridmoment.

Vad är skillnaden på tvåtaktare och fyrtaktare?

En tvåtaktsmotor tänder en gång per varv och en fyrtaktsmotor tänder vartannat varv. Om en tvåtaktsmotor får för fet bränsleblandning (för mycket bensin i relation till luft) så får den svårt att förbränna bränslet och kan då börja tända vartannat varv, precis som en fyrtaktare.

Vilken uppgift har kolvringar?

Ventilfjädern har till uppgift att stänga ventilen när den har uträttat sitt arbete. I vissa motorer är ventilerna tvångsstyrda av kamaxeln och stängs då inte av en fjäder. Detta kallas för desmodromiska ventiler.

Share this post