Allmänning

Vad ska man ata for att forebygga demens?

Vad ska man äta för att förebygga demens?

En hälsosam och välbalanserad diet med mindre fett och mer frukt och grönsaker minskar risken för kognitiv ohälsa. Ta sovmorgon. Sömnbrist på grund av problem som till exempel sömnapné kan leda till svårigheter att minnas och tänka. Ta hand om din mentala hälsa.

Vad säger forskning om demenssjukdom?

Nyupptäckt mekanism kan förklara ökad risk för demens Miljontals människor världen över använder syradämpande läkemedel, så kallade syrapumpshämmare, mot halsbränna, magkatarr och magsår. Men forskning visar hur långvarig användning av dessa läkemedel skulle kunna bidra till ökad risk att utveckla demens.

På vilket sätt är kosten viktig för personer med demens?

Undervikt och näringsbrist är vanligt vid demenssjukdom. Därför är det viktigt att fundera över måltidernas innehåll och hur de serveras. Dietist Gerd Faxén pekar här på problem och möjliga lösningar. Ett gott näringstillstånd påverkar livskvaliteten, minskar risken för infektioner och näringsbristrelaterade sjukdomar.

Kan man bromsa demens?

Trots att man under de senaste 30 åren genomfört över 200 studier finns idag ingen botande demensmedicin. Med det finns läkemedel som dämpar symtomen och bromsar upp sjukdomsförloppet, exempelvis vid Alzheimers sjukdom.

Finns det bromsmediciner mot Alzheimers?

Finns det bromsmediciner mot Alzheimers sjukdom? Nej, tyvärr finns ännu ingen botande behandling eller medicin som kan stoppa utvecklingen av alzheimer. Däremot finns symptomlindrande läkemedel som i många fall har god effekt i början av sjukdomsförloppet.

Hur långt har man kommit i forskning om demenssjukdomar?

Alzheimerforskningen idag. Världshälsoorganisationen WHO klassar demenssjukdomar som ett av världens största hälsoproblem. Drygt 47 miljoner människor är drabbade och ett nytt fall upptäcks var 3:e sekund. Man räknar med att antalet demenssjuka i världen kommer att ha tredubblats fram till år 2050.

Vad är typiskt för depression hos äldre?

En depression i hög ålder präglas ofta av hopplöshetskänsla, ångest eller oro. Många äldre personer med depression har även sömnproblem. Det är vanligt att äldre personer söker vård för kroppsliga besvär istället för psykiska symtom. Det finns även samband mellan depression och demenssjukdom.

Vad kan orsaka depression hos äldre?

Flera orsaker till depressiva besvär är vanligare vid hög ålder, ex. v. sorg, förlust, ensamhet, somatisk sjukdom, cerebrovaskulär sjukdom (”vascular depression”, neurodegenerativ sjukdom, Mb Parkinson m. fl.), understimulering liksom symtomgivande läkemedel.

Vilken betydelse har kosten för dementa?

Orsaker till undernäring – Salivproduktion, luktsinne och smak försämras när man blir äldre och kan förvärras av vissa sjukdomar, som demens och cancer. Och många äldre har problem med att tugga och svälja, det kan vara proteser som glappar eller att man har en försämrad munhälsa.

Share this post