Frågor

Var en lojtnant?

Var en löjtnant?

Graden löjtnant erhålls efter två godkända år som tjänstgörande fänrik. Löjtnanten är en taktisk officer med tjänsteställning över fänrik och under kapten. Tjänsteställningsmässigt står löjtnanten över fanjunkare men under förvaltare.

Vad krävs för att bli löjtnant?

För att bli antagen till officersprogrammet måste man ha genomgått militär grundutbildning. Varje år antas 100-150 officersaspiranter till programmet. Fänriken kan tjänstgöra i befattningar som till exempel plutonchef eller teknisk officer. Efter två års godkänd tjänstgöring befordras fänriken till löjtnant.

Hur lång tid tar det att bli löjtnant?

Efter två år, när man nått de krav som ställs och fått de betyg som krävs, blir man utnämnd till löjtnant. Vi kan väl säga att man då formellt är utbildad och upplärd så att man kan agera som plutonchef.

Vad är en löjtnant?

Löjtnant är en militär grad närmast under kapten eller ryttmästare. Från slutet av medeltiden var löjtnantsgraden en adjutantsgrad.

Hur mycket tjänar en löjtnant?

46 100 kronor. Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer. Till skillnad mot till exempel medianlön som är den lön som ligger i mitten av spannet.

Vad tjänar en pilot i försvaret?

Under grundutbildningen (om du inte redan genomfört en grundutbildning) och officersutbildningen får du en dagersättning, som blir ca 4 300 kr per månad. När själva pilotutbildningen startar får du en månadslön som motsvarar ingångslönen för en yrkesofficer, vilket i dagsläget är 27 000 kr i månaden.

Hur mycket tjänar en specialistofficer?

I dag är lägstalönen för en nyutexaminerad specialistofficer respektive officer 27 000 kr. Medianlönen för en 35-årig officer/specialistofficer inom Försvarsmakten är 34 900 kr och för en 45-åring 43 300 kr (i underlaget ingår allt från den färskaste specialistofficer till generalerna).

Share this post